Bοτουλινική τοξίνη τύπου Α

Τί είναι η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α;

Η «βοτουλινική τοξίνη τύπου Α» είναι το φάρμακο που έχει απασχολήσει, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο, τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο για τα αισθητικά του αποτελέσματα, ειδικότερα στην περιοχή του προσώπου.

Πρόκειται για μία μικροβιακή εξωτοξίνη που παράγεται από το Clostridium botulinum με το όνομα βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλιώς αλλαντοτοξίνης. 

Ποιες είναι οι ενδείξεις της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α;

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, χρησιμοποιείται για πάνω από 30 χρόνια σε θεραπείες ατόμων που πάσχουν από ακούσιες μυϊκές διαταραχές, αυχενική δυσκαμψία, στραβισμό, βλεφαρόσπασμο και ημιπροσωπικό σπασμό (hemifacial spasm).

Τα τελευταία 20 χρόνια ωστόσο, χρησιμοποιείται για τη μη χειρουργική αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου και η ευρύτατη διάδοσή της έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που δίνει θεαματικά αποτελέσματα άμεσα. Συγκεκριμένα, η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α μπορεί να διορθώσει:

  • Τις ρυτίδες του μετώπου
  • Το μεσόφρυο
  • Τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας)
  • Την ανόρθωση της γωνίας των βλεφάρων
  • Τις ρυτίδες της μύτης (bunny lines)
  • Το οβάλ του προσώπου
  • Τις ρυτίδες του λαιμού
  • Το μπούστο

 

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α χρησιμοποιείται επίσης με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας, κυρίως στις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνω βοτουλινική τοξίνη τύπου Α;

Η ανάγκη εφαρμογής βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α σχετίζεται περισσότερο με τη δραστηριότητα των μυών παρά με την ηλικία. Ωστόσο, όσο πιο νέο είναι το άτομο, τόσο πιο θεαματικά και συνάμα φυσικά είναι τα αποτελέσματα.

Υπάρχουν εκφραστικά άτομα με ισχυρούς μυς που χρειάζονται βοτουλινική τοξίνη τύπου Α από την ηλικία των 18-20 ετών και πρόσωπα χωρίς έντονη δραστηριότητα των μυών που μπορεί να μην εμφανίσουν ρυτίδες έκφρασης μέχρι την ηλικία των 30-35 ετών.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας δρα προληπτικά στην εμφάνιση των ρυτίδων. Στις μέρες μας όλο και συχνότερα εφαρμόζεται η χρήση μικρών δόσεων βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α σε νεαρές ηλικίες που είτε έχουν κληρονομική προδιάθεση είτε έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ρυτίδες λόγω υπερτονικών μυών. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή και ως “baby”.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Πόσο διαρκεί και κάθε πότε μπορώ να κάνω βοτουλινική τοξίνη τύπου Α;

Η μέση διάρκεια της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α είναι περίπου 4-6 μήνες. Μετά τον τρίτο μήνα, μία μικρή κινητικότητα της περιοχής μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται. Στις πρώτες εφαρμογές, η διάρκεια μπορεί να είναι ελαφρώς μικρότερη ενώ αν γίνεται τακτικά, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος που μπορεί να φτάσει και τους 7 μήνες.

Περιορισμός στον αριθμό των θεραπειών δεν υπάρχει αλλά συνήθως χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας περίπου 2-3 φορές το χρόνο.

Ποια είναι η διαδκασία και τί πρέπει να γνωρίζω;

Η θεραπεία περιλαμβάνει εγχύσεις του φαρμάκου ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή και μετά από συζήτηση σχετικά με το αποτέλεσμα που θέλει να έχει. Με δεδομένο ότι η αλλαντική τοξίνη μειώνει τις συσπάσεις των μυών που κινούν το δέρμα, η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α πρέπει να εγχύεται στη σωστή ανατομική περιοχή και με σωστές δόσεις προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η δράση του φαρμάκου αρχίζει να φαίνεται στις 2-5 μέρες ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ορατό στις 10-14 μέρες.

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α είναι ίσως η καλύτερη μη χειρουργική θεραπεία προσώπου, με αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα, δίνοντας ένα πρόσωπο ξεκούραστο, ανανεωμένο και λείο. Παρ’όλα αυτά, η εφαρμογή του από ιατρούς μη εξειδικευμένους στην ανατομία της περιοχής ή ακόμα χειρότερα από μη ιατρικό προσωπικό, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως παγωμένο βλέμμα, ασυμμετρία και βλεφαρόπτωση.

Η επιλογή ενός εξειδικευμένου Πλαστικού Χειρουργού ή Δερματολόγου είναι προεξάρχουσας σημασίας για ένα σωστό αποτέλεσμα και την αποφυγή επιπλοκών.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε