Η αποκατάσταση του μαστού είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής και ως στόχο έχει την αντικατάσταση δέρματος, μαζικού αδένα και θηλής που έχει αφαιρεθεί κατά την μαστεκτομή. Το ποσοστό του μαστού που αφαιρείται σχετίζεται με τον τύπο και το μέγεθος του αρχικού όγκου, ενώ βασικός στόχος της αποκατάστασης είναι η επίτευξη συμμετρίας και στους δύο μαστούς.

Επιλογή Τύπου Αποκατάστασης

Σε ό,τι αφορά την επιλογή τύπου αποκατάστασης μαστού, βασική προϋπόθεση είναι να συνηδειτοποιήσουμε ότι η κάθε ασθενής είναι διαφορετική και μοναδική. Άρα η αποκατάσταση θα πρέπει να βασίζεται στα δικά της χαρακτηριστικά με βάση το σωματότυπό της αλλά και τον τύπο της μαστεκτομής.

Μετά από μία μαστεκτομή, η ασθενής μπορεί να επιλέξει:

  • Να φοράει εξωτερικές προθέσεις σιλικόνης που εφαρμόζονται σε ειδικό στηθόδεσμο
  • Να μην αλλάξει καθόλου την εμφάνισή της.
  • Να προχωρήσει σε αποκατάσταση του μαστού της, είτε με ενθέματα σιλικόνης είτε χρησιμοποιώντας αυτόλογους ιστούς, δηλαδή ιστούς από το ίδιο της το σώμα.

Η συνεχής πρόοδος της Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής προσφέρει σήμερα περισσότερο από ποτέ τη δυνατότητα σε μία γυναίκα που έχει υποβληθεί σε μαστεκτομή, είτε λόγω καρκίνου είτε προφυλακτικά, να προχωρήσει σε αποκατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γιατί να σκεφτώ να προχωρήσω σε αποκατάσταση του μαστού μου;

Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή ΔΕΝ είναι αισθητική επέμβαση. Οι επεμβάσεις αυτού του τύπου γίνονται για να αποκαταστήσουμε την ανατομία και τη συμμετρία. Μία τέτοιου είδους επέμβαση είναι μέρος της θεραπείας της νόσου και για το λόγο αυτό καλύπτεται από τις περισσότερες ιδιωτικές ασφάλειες και τον ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε, η αποκατάσταση μαστού μετά από μια μαστεκτομή, δεν αλλάζει μόνο τη φυσική εμφάνιση της ασθενούς αλλά έχει και τεράστια επίδραση στην ψυχολογία της, αυξάνοντας την ευεξία αυτού του ατόμου τόσο σε προσωπικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο και τονώντας την αυτοπεποίθηση της.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσω σε αποκατάσταση μαστού;

Ο χρόνος μίας τέτοιας επέμβασης, εξαρτάται από:

  • Την επιθυμία της ασθενούς
  • Την κατάσταση της υγείας της
  • Τον τύπο του όγκου
  • Της θεραπείας που λαμβάνει.

Για πολλές γυναίκες, η άμεση αποκατάσταση (δηλαδή η αποκατάσταση του μαστού στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με αυτόν της μαστεκτομής), μειώνει την ψυχολογική φόρτιση να βιώσει η ασθενής ένα διάστημα χωρίς μαστό ενώ ταυτόχρονα μειώνει το κόστος και την ταλαιπωρία να υποβληθεί σε δύο μεγάλες επεμβάσεις σε διαφορετικούς χρόνους. Αυτό ωστόσο, δε σημαίνει ότι μία ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε αποκατάσταση του μαστού της μήνες ή και χρόνια μετά από τη μαστεκτομή. Αν για παράδειγμα η ασθενής έχει ξεκινήσει σχήμα χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας, τότε συνήθως η αποκατάσταση αναβάλλεται μέχρι να ολοκληρώσει αυτές τις θεραπείες.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε