Η Επέμβαση:
Αναλόγως με τον κρημνό που θα χρησιμποιηθεί, η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με:
- Αποκατάσταση με ιστό από την πλάτη:
Σε αυτήν την επέμβαση, χρησιμοποιούμε έναν μυ της πλάτης μαζί με το υπερκείμενο δέρμα ώστε να δημιουργήσουμε νέο μαστό. Αυτός ο κρημνός λέγεται κρημνός του πλατύ ραχιαίου μυός. Προσφέρει μια πολύ καλή ποιότητα ιστού (δέρμα και μυ) που είναι πολύ σημαντικό ιδίως όταν πρόκειται να ακτινοβοληθεί η περιοχή του μαστού. Παρ’ότι πρόκειται για ένα πολύ αξιόπιστο κρημνό, έχει κατηγορηθεί κυρίως για το ότι έχει ένα μικρό αποτέλεσμα ως αποκατάσταση με συνέπεια να χρειάζεται τη χρήση ενθέματος σιλικόνης προκειμένου να αποκτήσουμε τον επιθυμητό όγκο.
- Αποκατάσταση με ιστό από την κοιλιά:
Σε αυτή την επέμβαση, αποκαθιστούμε τον μαστό χρησιμοποιώντας το δερμοϋποδόριο ιστό της κοιλιάς, είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με τον ορθό κοιλιακό μυ.
Στην πρώτη περίπτωση, ο κρημνός λέγεται DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator Flap) από το αγγείο που τροφοδοτεί τον κρημνό. Στη δεύτερη περίπτωση, ο κρημνός λέγεται TRAM (Transverse Rectus Abdominis Myocutaneous Flap) λόγω της χρήσης του ορθού κοιλιακού μυός με εγκάρσια δερματική νησίδα. Πρόκειται για επεμβάσεις πιο απαιτητικές σε ότι αφορά τις ικανότητες του Πλαστικού Χειρουργού τόσο στο να τις πραγματοποιήσει, όσο και στο να καταλάβει πότε πρέπει να χρησιμοποιήσει ποια μέθοδο.
- Αποκατάσταση με ιστό από τον γλουτό ή τον μηρό:
Υπάρχουν επεμβάσεις αποκατάστασης που χρησιμοποιούν δερμοϋποδόριο ιστό από τον μηρό ή το γλουτό. Ωστόσο, έχουν μειονεκτήματα όπως το ότι είναι δύσκολες τεχνικά, αφήνουν εμφανείς ουλές (ιδίως του γλουτού) και έχουν σχετικά μικρού όγκου αποτελέσματα. Έχουν ενδείξεις σε συγκεκριμένες ασθενείς όπως αυτές που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κοιλιά ή την πλάτη ως επιλογές.
Η πιο σημαντική απόφαση σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις είναι η ορθή επιλογή της αποκατάστασης που θα χρησιμοποιηθεί. Έτσι, για παράδειγμα, μία πολύ αδύνατη ασθενής δεν είναι ιδανική υποψήφια για αποκατάσταση με κρημνό από την κοιλιά ενώ μία αθλήτρια (πχ τενίστρια) δεν είναι ιδανική για αποκατάσταση με κρημνό από την πλάτη (πλατύ ραχιαίο) λόγω νοσηρότητας της δότριας χώρας.
Ο κος Καρμίρης έχει εκπαιδευτεί επί 4ετίας στις συγκεκριμένου τύπου επεμβάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σε εξειδικευμένα στο αντικείμενο κέντρα Πλαστικής Χειρουργικής. Θα σας αναλύσει διεξοδικά όλες τις πιθανές επιλογές σας, θα λύσει τις απορίες και θα σας προτείνει την ιδανικότερη λύση για ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Μετεγχειρητικά:
Άμεσα μετεγχειρητικά, θα έχετε γάζες ή επιδέσμους στις τομές που θα μειώνονται σταδιακά. Θα χρησιμοποιηθούν παροχετεύσεις, που θα αφαιρεθούν σε μερικές μέρες. Θα χρειαστεί να φοράτε έναν ελαστικό επίδεσμο ή στηθόδεσμο για να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα και να στηρίζεται το στήθος σας κατά τη διάρκεια της επούλωσης.
Ανάλογα με την περίπτωση, οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους σε διάστημα 5-7 ημερών. Ο κος Καρμίρης θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να φροντίζετε το στήθος σας άμεσα μετεγχειρητικά, τί φάρμακα να παίρνετε και το πότε θα σας ξαναδεί.
Κίνδυνοι αποκατάστασης με αυτόλογους ιστούς και πληροφορίες για την ασφάλεια:
Γενικά, η αποκατάσταση του μαστού με αυτόλογους ιστούς, είναι μία ασφαλής επέμβαση που γίνεται με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, όπως κάθε επέμβαση, έχει κάποιους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές που η κάθε ασθενής οφείλει να έχει ενημερωθεί και να έχει κατανοήσει πλήρως πριν μπει στο χειρουργείο.
Οι σημαντικότερες πιθανές επιπλοκές είναι:
- Δημιουργία Αιμορραγίας ή αιματώματος σε ποσοστό περίπου 1%
- Μόλυνση τραύματος/ λοίμωξη
- Κακή επούλωση των τομών
- Ασυμμετρία μαστών
- Απώλεια του κρημνού (μερική ή ολική).
- Κήλη στη δότρια περιοχή (αν πρόκειται για κρημνό από την κοιλιά)
- Νέκρωση ομφαλού (σε κρημνούς κοιλιάς)
- Νοσηρότητα δότριας χώρας (ιδίως αν χρησιμοποιηθεί μυς)
- Γενικοί κίνδυνοι από την αναισθησία όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, καρδιακές ή πνευμονικές επιπλοκές.
Ο κος Καρμίρης θα σας ενημερώσει πλήρως για όλους τους πιθανούς κινδύνους και θα λύσει όλες τις απορίες σας σχετικά με αυτού του τύπου τις επεμβάσεις.