Κακοήθεις Όγκοι
Η χειρουργική δέρματος και μαλακών μορίων, αναφέρεται στη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός μορφώματος (ογκιδίου) με σύγχρονη αποκατάσταση της ακεραιότητας της περιοχής. Οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι παρούσες από τη γέννησή μας (συγγενείς) ή να εμφανίστηκαν σε κάποια στιγμή της ζωής μας (επίκτητες). Επίσης, μπορεί να είναι καλοήθους ή κακοήθους αιτιολογίας. Ο κος Καρμίρης θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το πόσο επικίνδυνη είναι μία βλάβη του δέρματός σας καθώς και τους ασφαλείς τρόπους θεραπείας.
Οι κακοήθεις όγκοι του δέρματος σε γενικές γραμμές, χωρίζονται στους μη μελανοκυτταρικούς όγκους, με κύριους εκπροσώπους τους τα βασικοκυτταρικά (Basal Cell carcinomas, BCC) και τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα (Squamous Cell Carcinomas, SCC) και τους μελανοκυτταρικούς όγκους (κακόηθες μελάνωμα).
Τα Βασικοκυτταρικά καρκινώματα (BCCs), είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος και στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα πιο εύκολα αντιμετωπίσημα. Προέρχονται και εφμανίζονται στα κύτταρα της βασικής στοιβάδας της επιδερμίδας, απ’όπου παίρνουν και το όνομά τους. Η εξάπλωσή τους είναι αργή και δε δίνουν μεταστάσεις παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Ωστόσο, η αφαίρεσή τους είναι επιβεβλημένη γιατί επεκτείνονται τόσο εξωτερικά όσο και σε βάθος και άρα όσο μεγαλύτερη καθυστέρηση υπάρχει στην αντιμετώπισή τους, τόσο μεγαλύτερη επέμβαση απαιτείται για τη θεραπεία.
Η μακροχρόνια και περιστασιακή έκθεση στον ήλιο είναι η συχνότερη αιτία ανάπτυξης βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων. Σημεία του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα άκρα προσβάλλονται πιο συχνά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κορμός δεν μπορεί να προσβληθεί. Ασθενείς με ανοικτό χρώμα δέρματος είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων, όπως επίσης και άτομα που έχουν πολλαπλά περιστατικά εγκαυμάτων από την περιοδική έκθεση στον ήλιο. Τέλος, η ηλικία (πιο συχνά εμφανίζονται μετά την 5η δεκαετία της ζωής), η κληρονομικότητα αλλά και η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή συνηγορούν στην εμφάνιση βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων του δέρματος.
Οποιαδήποτε νέα βλάβη ή προϋπάρχουσα βλάβη με αλλαγή στα χαρακτηριστικά της (χρώμα, μέγεθος, ασαφή όρια, αιμορραγία) που δεν προϋπήρχαν απαιτεί έλεγχο και αντιμετώπιση από εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό.
Τα Ακανθοκυτταρικά καρκινώματα (SCCs), είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζονται στα κύτταρα της ακανθωτής στοιβάδας της επιδερμίδας και παίρνουν το όνομά τους από αυτά. Πιο συχνά παρατηρούνται σε σημεία τα οποία εκτίθονται στον ήλιο όπως είναι το πτερύγιο του αυτιού, το πρόσωπο, ο λαιμός και τα άκρα. Ωστόσο, μπορούν να εμφανιστούν και σε περιοχές όπως ο βλεννογόνος του στόματος (τυπικά δημιουργείται στο βλεννογόνο του κάτω χείλους) και των γεννητικών οργάνων.
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται ως ένα μικρό οζίδιο το οποίο μεγαλώνει σχετικά γρήγορα, εμφανίζει αλλαγές στο χρώμα, τηλαγγειεκτασία ενώ καθώς επεκτείνεται, γίνεται νεκρωτικό με εμφάνιση κεντρικού έλκους. Η βλάβη μπορεί να είναι ασυμπτωματική ενώ στοιχεία που πρέπει να μας θορυβίσουν είναι:
• Παρουσία ελκωτικής βλάβης με σκληρά, ανυψωμένα χείλη
• Διαλείπουσα αιμορραγία από τον όγκο
• Εξαιρετικά μεταβλητή κλινική εμφάνιση
• Παρουσία σκληρής πλάκας ή βλατίδας, συχνά με παρουσία μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων
Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης ακανθοκυτταρικών καρκινωμάτων είναι:
• Χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
• Συχνή χρήση μεθόδων τεχνητού μαυρίσματος (π.χ. solarium) διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.
• Αυξημένος κίνδυνος εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος με εγκαύματα, ουλές, χρόνια έλκη και σημεία του δέρματος που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία ή χημικές ουσίες όπως το αρσενικό και τα υπο-προϊόντα πετρελαίου.
• Ασθενείς με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή λαμβάνουν φάρμακα μετά από μεταμόσχευση οργάνων έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης ακανθοκυτταρικών και άλλων καρκίνων του δέρματος.
Η πλειοψηφία των μελανωμάτων έχουν μαύρο ή σκούρο καφέ χρώμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να εμφανιστούν ως σπίλοι ερυθροί, ροζ, κυανοί ή ακόμα και λευκοί (αμελανωτικό μαλάνωμα).
Προδιαθεσικοί παράγοντες αποτελούν η κληρονομική προδιάθεση, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ο τύπος του δέρματος (ανοικτόχρωμα δέρματα εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση ανάπτυξης μελανώματος) και εμφάνιση μαλανώματος στο παρελθόν.
Κλινικά, υπάρχει ο κανόνας του ABCDE (Asymmetry, Boarder, Colour, Diameter, Evolution) για να αξιολογηθεί μία ύποπτη βλάβη. Ωστόσο, σε οποιαδήποτε αμφιβολία, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν έμπειρο Πλαστικό Χειρουργό για άμεσο έλεγχο και αντιμετώπιση.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε με τον ιατρό.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε με τον ιατρό.
Προεγχειρητικά:
Η προεγχειρητική εκτίμηση γίνεται με βάση το ιατρικό ιστορικό σας σε συνδυασμό με αναισθησιολογική εκτίμηση αν απαιτείται γενική αναισθησία. Ταυτόχρονα, γίνεται αναλυτική εκτίμηση της παθολογίας της νόσου καθώς και διεξοδική ενημέρωση σχετικά με τους πιθανούς τρόπους θεραπευτικής προσέγγισης και τον ενδεικνυόμενο τρόπο θεραπείας για τη δική σας περίπτωση. Ακολουθούν οι αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις (πχ. εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, καρδιογράφημα αλλά και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση) και επανεκτίμηση, προκειμένου να διασφαλίσουμε την απόλυτα ασφαλή θεραπεία σας. Τέλος, ο προεγχειρητικός έλεγχος ολοκληρώνεται με συνεκτίμηση από άλλες ειδικότητες σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, όπως για παράδειγμα ογκολογικό συμβούλιο σε περιπτώσεις όγκων που θα χρειαστούν συμπληρωματική θεραπεία με ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία. Οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα θεραπείας ενώ η λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση στο βαθμό του εφικτού αποτελεί πρωταρχικό στόχο.
Επέμβαση:
Μέθοδοι όπως η ακτινοβολία, η κρυοπηξία, η διαθερμοπληξία και η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) έχουν προταθεί και έχουν κάποια θέση για συγκεκριμένες κακοήθειες δε συγκεκριμένους ασθενείς. Ωστόσο, η χειρουργική αφαίρεση παραμένει το gold standard στην αντιμετώπιση ενός κακοήθους όγκου του δέρματος και είναι αυτή που προτιμάται στην συντρηπτική πλειοψηφία των περιστατικών που αντιμετωπίζει ο κος Καρμίρης. Η έκταση της εκτομής, εξαρτάται από τον τύπο, το μέγεθος αλλά και την περιοχή του σώματος που βρίσκεται ο όγκος. Μικρά ελλείμματα αντιμετωπίζονται υπό τοπική αναισθησία με απευθείας συρραφή ή με χρήση γειτονικών ιστών (τοπικοί κρημνοί) για αποκατάσταση. Μεγαλύτερα ελλείμματα, μπορεί να χρειάζονται γενική αναισθησία και πιο σύνθετους κρημνούς για αποκατάσταση. Όλα τα μορφώματα που αφαιρούνται (παρασκευάσματα), αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση, προκειμένου ο ασθενής να είναι σίγουρος για τη διάγνωση αλλά και για την πλήρη αφαίρεση του όγκου. Η παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο εξαρτάται από την έκταση της επέμβασης αλλά και το ιατρικό ιστορικό του.
Ο κος Καρμίρης θα σας αναλύσει διεξοδικά όλες τις πιθανές χειρουργικές επιλογές σας, θα λύσει τις απορίες και θα σας προτείνει την ιδανικότερη λύση για ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Μετεγχειρητικά:
Ο ασθενής μπορεί μετά το τέλος της επέμβασης, αν πρόκειται για τοπική αναισθησία, να επιστρέψει στο σπίτι του. Θα έχει ένα επίθεμα ανάλογα με την περιοχή αφαίρεσης ενώ ο κος Καρμίρης θα σας δώσει συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες σχετικά με το πότε θα σας ξαναδεί και τί πρέπει να κάνετε. Τα εξωτερικά ράμματα αφαιρούνται ανάλογα με τη χειρουργηθείσα περιοχή σε 7 ημέρες στην περιοχή του προσώπου και σε 14 ημέρες στον κορμό. Σε περίπτωση γενικής αναισθησίας, οασθενής μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει νοσηλευόμενος ανάλογα με την έκταση της επέμβασης.
Κίνδυνοι και πληροφορίες για την ασφάλεια:
Οι επιπλοκές είναι σχετικά σπάνιες σε υπό τοπική αναισθησία αφαίρεση μορφωμάτων. Μετεγχειρητική αιμορραγία (δημιουργία αιματώματος) και φλεγμονή είναι επιπλοκές που, αν και σπάνια, μπορούν να εμφανιστούν σε γενικό ποσοστό 1-2%, ενώ υπαρκτή είναι και η πιθανότητα ατελούς εκτομής του μορφώματος και ανάγκης για επανεπέμβαση. Οι επιπλοκές σε περιπτώσεις μεγάλων όγκων που απαιτούν γενική αναισθησία είναι περισσότερες και εξαρτώνται από το μέγεθος της επέμβασης και την κατάσταση του ασθενούς. Ο κος Καρμίρης θα λύσει κάθε απορία σας σχετικά με την επικινδυνότητα του μορφώματος που έχετε και την επέμβαση που θα χρειαστείτε.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε με τον ιατρό.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Επικοινωνήστε με τον ιατρό.
Χειρουργική Δέρματος
