Έλκη-Κατακλίσεις

Τί είναι τα έλκη/κατακλίσεις και ποιοι είναι υποψήφιοι για επεμβάσεις αποκατάστασής τους;

Τα έλκη πίεσης ή αλλιώς κατακλίσεις, είναι εντοπισμένες περιοχές νέκρωσης ιστών που έχουν την τάση να συμβαίνουν όταν τα μαλακά μόρια (δέρμα, λίπος, μύες) πιέζονται μεταξύ μιας οστικής προεξοχής και μιας εξωτερικής επιφάνειας για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Κατακλίσεις δημιουργούνται κατά κανόνα σε κατακεκλιμένους ασθενείς.

Οι βασικοί παράγοντες δημιουργίας αλλά και επιδείνωσης μιας κατάκλισης, είναι:

 • Πίεση της περιοχής (Μη συνεχής αλλαγή θέσεως του ασθενούς)
 • Δυνάμεις τριβής
 • Εκδορές, φλεγμονή τραύματος
 • Υγρασία, διαβροχή τραύματος
 • Κακή Διατροφή του ασθενούς

Η αντιμετώπιση των κατακλίσεων διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική. Κατακλίσεις 1ου και 2ου βαθμού (που δεν έχει επηρεαστεί η βιωσιμότητα των υποκείμενων μυών) συνήθως αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Κατακλίσεις 3ου και 4ου βαθμού, με νέκρωση των μυών ή ακόμα και του υποκείμενου οστού, αντιμετωπίζονται χειρουργικά, εφ’όσον ο ασθενής είναι σταθερός κλινικά, έχει βοήθεια από το οικογενειακό περιβάλλον του ή πιθανότητα πλήρους αποκατάστασης.

Ο κος Καρμίρης θα σας αναλύσει διεξοδικά την πολυπλοκότητα των συγκεκεριμένων επεμβάσεων, θα απαντήσει σε τυχόν απορίες σας και θα σας συμβουλεύσει για το ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματός σας.

Κατά την επίσκεψη στο Ιατρείο:

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ιατρείο, θα συζητήσετε:

 • Το μέγεθος του ελλείμματος, το ιστορικό της συγκεκριμένης κατάκλισης, τις δυνατότητες κινητοποίησής σας στο μέλλον καθώς και την ανάγκη για βοήθεια από το περιβάλλον σας μετεγχειρητικά.
 • Το υπόλοιπο ιατρικό ιστορικό σας, αν παίρνετε φάρμακα, βιταμίνες ή φυτικά συμπληρώματα, αν έχετε αλλεργίες και προηγούμενες επεμβάσεις που έχετε κάνει.
 • Αν και πόσο καπνίζετε.

Στη συνέχεια, ο κος Καρμίρης:

 • Θα αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σας και οποιονδήποτε παράγοντα κινδύνου
 • Θα σας εξετάσει και θα λάβει λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάκλισή σας, την κατάσταση των γύρω ιστών και θα αποκλείσει πιθανότητα ενεργούς φλεγμονής.
 • Θα τραβήξει προεγχειρητικές φωτογραφίες
 • Θα συζητήσετε τις πιθανές εγχειρητικές επιλογές ανάλογα με την περίπτωσή σας
 • Θα συζητήστε τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τυχόν κινδύνους ή δυνητικές επιπλοκές όπως περιγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία
 • Θα συζητήσετε για τη χρήση της αναισθησίας.

Προεγχειρητικά:

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, καρδιογράφημα αλλά και εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Επίσης, θα χρειαστεί να σταματήσετε το κάπνισμα προεγχειρητικά και άμεσα μετεγχειρητικά όπως και να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, δεδομένου ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Η Επέμβαση:

Η πλειονότητα των επεμβάσεων αντιμετωπίζεται υπό γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία. Μετά από εκτεταμένο χειρουργικό καθαρισμό της βλάβης, που μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση τμημάτων δέρματος, μυών ή ακόμα και οστικών προεξοχών που έχουν νεκρωθεί ή φλεγμένουν (χρόνια οστεομυελίτιδα), γίνεται η αποκατάσταση και σύγκλειση του ελλείμματος. Αυτό γίνεται είτε με χρήση ιστών από γειτονικές περιοχές (τοπικοί κρημνοί), είτε ακόμα και με τη μεταφορά ιστών από άλλες περιοχές του σώματος με τη χρήση μικροσκοπίου (ελεύθεροι κρημνοί). Η τελική απόφαση για αποκατάσταση έχει να κάνει τόσο με την κλινική κατάσταση του ασθενούς, όσο και με το σημείο και μέγεθος της κατάκλισης.

Μετεγχειρητικά:

Άμεσα μετεγχειρητικά, θα έχετε γάζες ή επιδέσμους στις τομές που θα μειώνονται σταδιακά. Θα χρησιμοποιηθούν παροχετεύσεις, που θα χρειαστεί να μείνουν σε αρκετές περιπτώσεις αρκετές εβδομάδες. Σε κατακλίσεις ιεροκοκκυγικής περιοχής για παράδειγμα, οι παροχετεύσεις μπορεί να μείνουν μέχρι 3 εβδομάδες μετεγχειρητικά.

Εξαιρετικά σημαντικό στη μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενή είναι η βοήθεια που έχει από το οικογενειακό περιβάλλον. Ο ασθενής θα χρειαστεί κάποιον να είναι μόνιμα κοντά του ώστε να μπορεί να αλλάζει θέση στο σώμα του. Σε περίπτωση που οι συνθήκες αυτές διασφαλιστούν, οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους σε διάστημα 3-7 ημερών ανάλογα με την επέμβαση. Ο κος Καρμίρης θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να φροντίζετε το τραύμα άμεσα μετεγχειρητικά, τί φάρμακα να παίρνετε και το πότε θα σας ξαναδεί.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε