rinoplastikh

Ρινοπλαστική

Δείτε τι λέει ο γιατρός για την Ρινοπλαστική

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική (πλαστική μύτης), είναι η επέμβαση με την οποία αποκαθίσταται η αρμονία του προσώπου, βελτιώνονται οι αναλογίες της μύτης σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο και ταυτόχρονα, αποκαθίσταται η λειτουργικότητα της αναπνοής (λειτουργική ρινοπλαστική).

 

Ποια προβλήματα μπορεί να διορθώσει η ρινοπλαστική

Γενικά, η πλαστική μύτης μπορεί να αλλάξει:

 • Το μέγεθος της μύτης για την αποκατάσταση της ισορροπίας του προσώπου
 • Το εύρος της μύτης ή το μέγεθος και τη θέση των ρουθουνιών
 • Τον ορατό ύβο (καμπούρα) ή εντύπωμα στο προφίλ της μύτης
 • Μία μεγάλη, πτωτική ή ανασηκωμένη κορυφή μύτης (tip of the nose).
 • Ρουθούνια που είναι μεγάλα, πλατιά ή ασύμμετρα
 • Ρινική ασυμμετρία

Οι πιο κοινές αιτίες δυσχέρειας της αναπνοής είναι:

 • Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος
 • Υπερτροφία στις κάτω ρινικές κόγχες
 • Πρόβλημα στην έξω ρινική βαλβίδα
 • Πρόβλημα στην έσω ρινική βαλβίδα

Μία χειρουργική επέμβαση στη μύτη που γίνεται για να βελτιωθεί η αναπνοή, απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση της ρινικής δομής για αναγνώριση και διόρθωση κάθε πιθανού προβλήματος. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να δημιουργηθεί σωστή αναλογία και ισορροπία στο πρόσωπο για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Ο κος Καρμίρης θα σας εξηγήσει αναλυτικά την όλη διαδικασία και θα απαντήσει σε όλες τις τυχόν απορίες σας σχετικά με την επέμβαση.

 

Λειτουργική VS αισθητική πλαστική μύτης

Με τον όρο αισθητική ρινοπλαστική, εννοούμε την αποκατάσταση της αρμονίας του προσώπου βελτιώνοντας τις αναλογίες της μύτης σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο σε ασθενείς που δεν έχουν πρόβλημα με την αναπνοή τους. Λειτουργική ρινοπλαστική, ονομάζουμε την επέμβαση με την οποία αποκαθιστούμε την αναπνοή του ασθενούς χωρίς να επηρεάσουμε την εμφάνιση της μύτης.

Ενώ η αμιγώς αισθητική ρινοπλαστική ή η καθαρά λειτουργική ρινοπλαστική είναι και οι δύο αρκετά κοινές, το πιο συνηθισμένο σενάριο είναι ο ασθενής να επιδιώκει τόσο λειτουργική, όσο και αισθητική βελτίωση. Σε τελική ανάλυση, μια μύτη που έχει παραμορφωθεί, συχνά σχετίζεται με αντίστοιχες λειτουργικές ανωμαλίες.

 

Ποιοι είναι υποψήφιοι για επέμβαση ρινοπλαστικής;

Κατάλληλοι υποψήφιοι για ρινοπλαστική είναι άτομα:

 • Που ενοχλούνται από την εμφάνιση της μύτης τους ή έχουν πρόβλημα με την αναπνοή ή την όσφρηση
 • Ενήλικα ή που έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του προσώπου τους
 • Χωρίς ιατρικά προβλήματα που καθυστερούν την επούλωση
 • Με ρεαλιστικές προσδοκίες

 

Κατά την επίσκεψη στο ιατρείο

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο ιατρείο, θα συζητήσετε:

 • Τι ακριβώς σας απασχολεί στην εμφάνιση της μύτης σας και αν η ρινοπλαστική είναι η ενδεικνυόμενη θεραπεία για εσάς.
 • Το ιατρικό ιστορικό σας, αν παίρνετε φάρμακα, βιταμίνες ή φυτικά συμπληρώματα, αλλεργίες και προηγούμενες επεμβάσεις που έχετε κάνει
 • Αν και κατά πόσο συνυπάρχει πρόβλημα με την αναπνοή σας ή την όσφρησή σας, αν έχετε προηγούμενα κατάγματα στη μύτη καθώς και πιθανές προηγούμενες επεμβάσεις στην περιοχή.
 • Αν και πόσο καπνίζετε.

Στη συνέχεια, ο κος Καρμίρης:

 • Θα αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σας και οποιοδήποτε παράγοντα κινδύνου
 • Θα σας εξετάσει και θα λάβει λεπτομερείς μετρήσεις της ανατομίας της μύτης σας καθώς και των αναλογιών της σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπό σας.
 • Θα διαγνώσει με κλινική εξέταση την ύπαρξη προβλήματος στο διάφραγμά σας και στην αναπνοή σας.
 • Θα τραβήξει προεγχειρητικές φωτογραφίες
 • Θα συζητήσετε τις πιθανές εγχειρητικές επιλογές ανάλογα με την περίπτωσή σας
 • Θα συζητήστε τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τυχόν κινδύνους ή δυνητικές επιπλοκές όπως περιγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία
 • Θα συζητήσετε για τη χρήση της αναισθησίας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Προεγχειρητικά

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, καρδιογράφημα, αλλά και εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Επίσης, θα χρειαστεί να σταματήσετε το κάπνισμα προεγχειρητικά και άμεσα μετεγχειρητικά, όπως και να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, δεδομένου ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

 

Οι τεχνικές ρινοπλαστικής

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής γίνεται υπό γενική αναισθησία. Υπάρχουν 2 βασικές μέθοδοι ρινοπλαστικής:

 • Η κλειστή, όπου οι μεταβολές και αλλαγές γίνονται από τομές που κρύβονται στο εσωτερικό της μύτης
 • Η ανοικτή, που έχει επιπλέον μία εξωτερική τομή στην περιοχή της στυλίδας (το κάτω μέρος της μύτης ανάμεσα στα δύο ρουθούνια) από όπου αποκαλύπτεται όλη η ανατομία της μύτης και από εκεί, υπό άμεση όραση, γίνονται οι διορθώσεις που απαιτούνται.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ανοικτής μεθόδου;

Η τομή μετά από 6 μήνες είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτη, ενώ η επέμβαση γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, ιδίως όταν χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις ή πρόκειται για επανεπέμβαση.

Μέσω αυτών των τομών, το δέρμα που καλύπτει τα ρινικά οστά και τους χόνδρους της μύτης ανυψώνεται με προσοχή, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση και αναδιαμόρφωση της δομής της.

Εξειδικευμένες περιπτώσεις και αντιμετώπιση

Μια υπερβολικά μεγάλη μύτη με προέχουσα ράχη (ύβος), μπορεί να διορθωθεί με μείωση μέρους των ρινικών οστών και χόνδρου, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα εντοπίζεται στην κορυφή της μύτης, η διόρθωση γίνεται είτε με χρήση ραμμάτων, είτε με χρήση χόνδρου για ένα σωστό και όμορφο αποτέλεσμα.

Πολλές φορές, αν το διάφραγμα είναι στραβό, αυτό διορθώνεται ώστε να βελτιωθεί η αναπνοή του ασθενούς.

 

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται χόνδρινα μοσχεύματα;

Κατά τη διάρκεια της ρινοπλαστικής, πολλές φορές απαιτείται η χρήση χόνδρινων μοσχευμάτων για τις αισθητικές, αλλά και λειτουργικές διορθώσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση χόνδρινων μοσχευμάτων που λαμβάνονται συνήθως από το διάφραγμα ή σε σπανιότερες περιπτώσεις από άλλες περιοχές, όπως το εσωτερικό του αυτιού και οι πλευρές.

Στο τέλος της επέμβασης, η μόνη τομή που θα είναι αντιληπτή, θα είναι της τάξης του 1cm στη στυλίδα.

Ο κος Καρμίρης θα σας εξηγήσει αναλυτικά την όλη διαδικασία και θα συζητήσει μαζί σας την κατάλληλη τεχνική ανάλογα με την περίπτωσή σας.

 

Κλειστή ρινοπλαστική

Η κλειστή ρινοπλαστική πραγματοποιείται ως εναλλακτική λύση στην ανοιχτή τεχνική. Αντί να εκτίθεται η ρινική δομή, γίνονται τομές στη ρινική μεμβράνη σε διάφορες θέσεις, για να υπάρχει πρόσβαση σε διαφορετικά μέρη του πλαισίου της μύτης.

Με την κλειστή ρινοπλαστική, ο ασθενής θα έχει μειωμένο χρόνο ανάρρωσης και μη ορατές ουλές. Όποιοι και αν είναι οι στόχοι σας, πιθανότατα να μπορεί να εφαρμοσθεί μια κλειστή τεχνική.

Κατά τη διάρκεια μιας κλειστής ρινοπλαστικής, γίνονται τομές στο εσωτερικό της μύτης. Η ρινική δομή δεν θα εκτεθεί, πράγμα που σημαίνει μειωμένη ορατότητα του χειρουργού, ωστόσο η μετεγχειρητική ουλή θα είναι κρυφή και διακριτική. Η προσθήκη ενδοσκοπίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια κλειστής ρινοπλαστικής, για την αύξηση της ορατότητας. Όταν ολοκληρωθεί η επέμβαση, τα ράμματα θα κλείσουν τις τομές και θα τοποθετηθούν φύλλα σιλικόνης  ή και ένας εξωτερικός νάρθηκας στη μύτη.

Ο στόχος μιας κλειστής ρινοπλαστικής είναι να επιτευχθεί η αρμονία του προσώπου αλλάζοντας το σχήμα, το μέγεθος ή τη γωνία της μύτης. Η κλειστή ρινοπλαστική μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση προβλημάτων αναπνοής που προκύπτουν από ανωμαλίες στο εσωτερικό της μύτης.

Ανοιχτή ρινοπλαστική

Μια ανοικτή ρινοπλαστική επιτρέπει την καλύτερη ορατότητα των ρινικών δομών, κατά τη διόρθωση τόσο των αισθητικών, όσο και των λειτουργικών προβλημάτων του ασθενούς.

Η ανοικτή ρινοπλαστική, έχει επιπλέον μόνο μία εξωτερική τομή στην περιοχή της στυλίδας (το κάτω μέρος της μύτης ανάμεσα στα δύο ρουθούνια) απ’ όπου αποκαλύπτεται όλη η ανατομία της μύτης και από εκεί, υπό άμεση όραση, γίνονται οι διορθώσεις που απαιτούνται.

Η τομή μετά από 6 μήνες είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτη ενώ η επέμβαση γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, ιδίως όταν χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις ή πρόκειται για επανεπέμβαση.

Μέσω αυτών των τομών, το δέρμα που καλύπτει τα ρινικά οστά και τους χόνδρους της μύτης ανυψώνεται με προσοχή, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση και αναδιαμόρφωση της δομής της.

Μια υπερβολικά μεγάλη μύτη με προέχουσα ράχη (ύβος), μπορεί να διορθωθεί με μείωση μέρους των ρινικών οστών και χόνδρου ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα εντοπίζεται στην κορυφή της μύτης, η διόρθωση γίνεται είτε με χρήση ραμμάτων, είτε με χρήση χόνδρου για ένα σωστό και όμορφο αποτέλεσμα.

Πολλές φορές, αν το διάφραγμα είναι στραβό, αυτό διορθώνεται ώστε να βελτιωθεί η αναπνοή του ασθενούς.

Κατά τη διάρκεια της ρινοπλαστικής, πολλές φορές απαιτείται η χρήση χόνδρινων μοσχευμάτων για τις αισθητικές αλλά και λειτουργικές διορθώσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση χόνδρινων μοσχευμάτων που λαμβάνονται συνήθως από το διάφραγμα ή σε σπανιότερες περιπτώσεις από άλλες περιοχές όπως το εσωτερικό του αυτιού και οι πλευρές.

Λιγότερο επεμβατικές τεχνικές, όπως μια κλειστή ή ενδοσκοπική ρινοπλαστική, ίσως παρέχουν στους ασθενείς μια μικρότερη περίοδο ανάρρωσης και μερικές φορές πιο οικονομικά αποδοτική επιλογή, ωστόσο, η μέθοδος ανοιχτής ρινοπλαστικής εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως και παραμένει το “gold standard” στην αποκατάστασης της μύτης.

Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε άλλη μία φορά ότι και στην ανοικτή ρινοπλαστική, στο τέλος της επέμβασης, η μόνη τομή που θα είναι αντιληπτή θα είναι της τάξης του 1cm στη στυλίδα.

Η επέμβαση

H επέμβαση της ρινοπλαστικής περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

Βήμα 1 – Αναισθησία

Τα φάρμακα χορηγούνται για την άνεσή σας κατά τη χειρουργική επέμβαση. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ενδοφλέβια καταστολή ή γενική αναισθησία. Ο ιατρός θα σας προτείνει την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Βήμα 2 – Η τομή

Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται είτε με κλειστή διαδικασία, όπου οι τομές κρύβονται μέσα στη μύτη, είτε με ανοιχτή διαδικασία, όπου γίνεται μια τομή κατά μήκος της στενής λωρίδας ιστού που διαχωρίζει τα ρουθούνια (στυλίδα).

Μέσω αυτών των τομών, το δέρμα που καλύπτει τα ρινικά οστά και τους χόνδρους ανυψώνεται ομαλά, επιτρέποντας την πρόσβαση στην αναμόρφωση της δομής της μύτης.

Βήμα 3 – Αναδιαμόρφωση της δομής της μύτης

Μια υπερβολικά μεγάλη μύτη μπορεί να μειωθεί αφαιρώντας τα οστά ή τους χόνδρους. Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση της μύτης μπορεί να απαιτεί την προσθήκη μοσχευμάτων χόνδρου.

Συνήθως, το διάφραγμα, δηλαδή ο χόνδρος στη μέση της μύτης, χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό. Περιστασιακά μπορεί να χρησιμοποιηθεί χόνδρος από το αυτί ή σπάνια ένα τμήμα του χόνδρου των πλευρών.

Βήμα 4 – Διόρθωση αποκλίνοντος διαφράγματος

Εάν το διάφραγμα αποκλίνει, μπορεί να ισιώσει και οι προεξοχές μέσα στη μύτη να μειωθούν, έτσι ώστε να βελτιωθεί η αναπνοή.

Βήμα 5 – Κλείσιμο της τομής

Μόλις η υποκείμενη δομή της μύτης σμιλευτεί στο επιθυμητό σχήμα, το ρινικό δέρμα και ο ιστός αναδιαμορφώνονται και οι τομές κλείνονται. Επιπρόσθετες τομές μπορούν να τοποθετηθούν στις φυσικές πτυχές των ρουθουνιών, για να αλλάξουν το μέγεθός τους.

 

Ανάρρωση μετά την ρινοπλαστική

Άμεσα μετεγχειρητικά, θα έχετε βαζελινούχες γάζες στη μύτη σας, για συνήθως 48 ώρες, καθώς και ένα μικρό νάρθηκα, ιδίως αν έχουν γίνει οστεοτομίες, για 5-7 ημέρες. Πρήξιμο και πιθανές μελανιές θα υποχωρήσουν σε 7-10 ημέρες.

Το αποτέλεσμα σε γενικές γραμμές φαίνεται από την πρώτη στιγμή, αν και τον πρώτο μήνα, θα δείτε σημαντική βελτίωση καθώς θα υποχωρεί το οίδημα. Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο πριν και μετά, συνήθως τραβιούνται ένα χρόνο μετά και άρα αυτό σημαίνει ότι υπάρχει βελτίωση μέχρι τότε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους την επόμενη μέρα. Ο κος Καρμίρης θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να φροντίζετε τις τομές άμεσα μετεγχειρητικά, τί να προσέχετε στη μύτη σας, τι φάρμακα να παίρνετε και το πότε θα σας ξαναδεί.

Κίνδυνοι ρινοπλαστικής και πληροφορίες για την ασφάλεια

Γενικά, η ρινοπλαστική, είναι μία ασφαλής επέμβαση στα χέρια ενός εξειδικευμένου Πλαστικού Χειρουργού. Ωστόσο, όπως κάθε επέμβαση, έχει κάποιους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές, που κάθε ασθενής οφείλει να έχει ενημερωθεί και να έχει κατανοήσει πλήρως πριν μπει στο χειρουργείο.

Οι σημαντικότερες πιθανές επιπλοκές είναι:

 • Δημιουργία αιμορραγίας ή αιματώματος
 • Μόλυνση τραύματος / λοίμωξη
 • Κακή επούλωση των τομών
 • Υπαισθησία του δέρματος της μύτης
 • Δυσκολίες στην αναπνοή
 • Διάτρηση του ρινικού διαφράγματος και ανάγκη για επανεπέμβαση
 • Μη αποδεκτό αισθητικό αποτέλεσμα
 • Γενικοί κίνδυνοι από την αναισθησία όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, καρδιακές ή πνευμονικές επιπλοκές.

Ο κος Καρμίρης θα σας εξηγήσει αναλυτικά την όλη διαδικασία και θα απαντήσει σε όλες τις τυχόν απορίες σας σχετικά με την επέμβαση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τιμές της ρινοπλαστικής και το κόστος ανάλογα με το είδος της επέμβασης, κλείστε σήμερα το ραντεβού σας με τον Δρ. Καρμίρη και ενημερωθείτε με εγκυρότητα και ασφάλεια.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Δείτε Αποτελέσματα Εδώ
Μαρτυρίες Ασθενών