rinoplastikh

Ρινοπλαστική (Πλαστική Μύτης)

Δείτε τι λέει ο γιατρός για την Ρινοπλαστική

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική (πλαστική μύτης) είναι η επέμβαση με την οποία αποκαθίσταται η αρμονία του προσώπου και βελτιώνονται οι αναλογίες της μύτης σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Ταυτόχρονα, κατά τη ρινοπλαστική αποκαθίσταται η λειτουργικότητα της αναπνοής (λειτουργική ρινοπλαστική).

Ταυτόχρονη λειτουργική & αισθητική βελτίωση

Επιστροφή την ίδια μέρα στο σπίτι

Αρμονικό & φυσικό αποτέλεσμα, προσαρμοσμένο σε κάθε ασθενή ξεχωριστά

Λειτουργική VS αισθητική πλαστική μύτης

Με τον όρο αισθητική ρινοπλαστική, εννοούμε την επέμβαση που σχετίζεται καθαρά με το αισθητικό αποτέλεσμα που αναμένεται από την επέμβαση. Σκοπός της είναι να δημιουργηθεί αρμονία στις αναλογίες της μύτης σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο και εφαρμόζεται σε ασθενείς που δεν έχουν πρόβλημα με την αναπνοή τους.

Λειτουργική ρινοπλαστική, από την άλλη, ονομάζουμε την επέμβαση με την οποία αποκαθιστούμε την αναπνοή του ασθενούς, χωρίς όμως να επηρεάσουμε την εμφάνιση της μύτης.

Τόσο η αμιγώς αισθητική ρινοπλαστική όσο και η καθαρά λειτουργική ρινοπλαστική είναι αρκετά κοινές επεμβάσεις. Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο σενάριο είναι ο ασθενής να επιδιώκει λειτουργική και ταυτόχρονα αισθητική βελτίωση. Μια μύτη, άλλωστε, η οποία έχει τραυματιστεί-παραμορφωθεί, συχνά σχετίζεται με αντίστοιχες λειτουργικές ανωμαλίες, οπότε ο συνδυασμός των δύο επεμβάσεων είναι αναπόφευκτος.

 

Ποια προβλήματα μπορεί να διορθώσει η ρινοπλαστική

Η πλαστική μύτης μπορεί να πραγματοποιηθεί για να αλλάξει:

 • Το μέγεθος, το εύρος ή το πάχος της μύτης, με σκοπό την αποκατάσταση της ισορροπίας του προσώπου: Πρόκειται για έναν από τους πιο συχνούς λόγους που οδηγούν τους υποψήφιους ασθενείς στον πλαστικό χειρουργό. Η υπερπλασία των κάτω πλάγιων χόνδρων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση της κορυφής της μύτης, μπορεί να είναι ένας λόγος για αυτή την ανισορροπία της μύτης. Η ελεγχόμενη αφαίρεση τμήματος από τους χόνδρους αυτούς και η αναδιαμόρφωσή τους με ράμματα ή και χόνδρινα μοσχεύματα δίνει τη λύση στο αισθητικό αυτό πρόβλημα.
 • Το μέγεθος και τη θέση των ρουθουνιών.
 • Τα πλατιά ή ασύμμετρα ρουθούνια.
 • Τον ορατό ύβο (καμπούρα) ή εντύπωμα στο προφίλ (ράχη) της μύτης: Η «καμπούρα» στη μύτη είναι κάτι που δυσαρεστεί την πλειονότητα των γυναικών και ανδρών που την έχουν, γι’ αυτό και πολύ συχνά καταφεύγουν στον Πλαστικό Χειρουργό. Ο ύβος της μύτης αποτελείται στις περισσότερες περιπτώσεις και από οστό και από χόνδρο, οπότε η αφαίρεσή του μπορεί πραγματικά να αλλάξει την εικόνα του ασθενή.
 • Μια μεγάλη, πτωτική ή ανασηκωμένη κορυφή μύτης (tip of the nose): Η «πεσμένη» κορυφή είναι κάτι που οι περισσότεροι ασθενείς επιλέγουν να διορθώσουν. Ο λόγος είναι ότι, πέρα από το αισθητικό κομμάτι, πολλές φορές μια πτωτική μύτη δημιουργεί πρόβλημα και στην αναπνοή.
 • Τη ρινική ασυμμετρία.
 • Παραμόρφωση της μύτης έπειτα από κάποιον τραυματισμό ή από προηγούμενη ρινοπλαστική.

Οι πιο κοινές αιτίες δυσχέρειας της αναπνοής είναι:

 • Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (στραβό ρινικό διάφραγμα).
 • Υπερτροφία στις κάτω ρινικές κόγχες.
 • Πρόβλημα στην έσω ή την έξω ρινική βαλβίδα (για παράδειγμα ανεπάρκεια ρινικής βαλβίδας).
 • Σύμπτωση των ρουθουνιών κατά την εισπνοή.

Σημειώνεται στο σημείο αυτό πως μια χειρουργική επέμβαση στη μύτη, η οποία γίνεται με σκοπό να βελτιωθεί η αναπνοή, απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση της ρινικής δομής για την αναγνώριση και τη διόρθωση κάθε πιθανού προβλήματος. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να δημιουργηθεί σωστή αναλογία και ισορροπία στο πρόσωπο για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Ο Δρ. Καρμίρης θα σας εξηγήσει αναλυτικά τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία και θα απαντήσει σε τυχόν απορίες σας σχετικά με την επέμβαση.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Ποιοι είναι υποψήφιοι για επέμβαση ρινοπλαστικής;

Κατάλληλοι υποψήφιοι για να υποβληθούν σε ρινοπλαστική είναι άτομα, γυναίκες και άνδρες, τα οποία:

 • Ενοχλούνται από την εμφάνιση της μύτης τους.
 • Αντιμετωπίζουν πρόβλημα ως προς την αναπνοή ή την όσφρησή τους.
 • Δεν αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα που καθυστερούν την επούλωση.
 • Έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από το αποτέλεσμα που μπορεί να τους προσφέρει μία ρινοπλαστική.
 • Είναι ενήλικα ή παρουσιάζουν ολοκληρωμένη ανάπτυξη στα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Είναι σημαντικό για κάθε ενήλικο υποψήφιο που επιθυμεί να υποβληθεί σε ρινοπλαστική να γνωρίζει πως δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για τη συγκεκριμένη αισθητική επέμβαση. Αρκεί, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, να μην πάσχει από σοβαρά ιατρικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα που μπορεί να καθυστερήσουν την επούλωση. Ο κος Καρμίρης θα σας λύσει όλες τις σχετικές απορίες και θα σας ενημερώσει αν είστε κατάλληλοι υποψήφιοι.

 

Κατά την επίσκεψη στο ιατρείο

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο ιατρείο του Δρ. Καρμίρη στην Αθήνα, θα συζητήσετε:

 • Τι ακριβώς σας απασχολεί στην εμφάνιση της μύτης σας και αν η ρινοπλαστική είναι η ενδεικνυόμενη θεραπεία για εσάς.
 • Το αναλυτικό ιατρικό ιστορικό σας, αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, αν παίρνετε βιταμίνες ή φυτικά συμπληρώματα. Επιπλέον, θα συζητήσετε για τυχόν αλλεργίες που έχετε, καθώς και για προηγούμενες επεμβάσεις στις οποίες έχετε ενδεχομένως υποβληθεί κατά το παρελθόν.
 • Αν και κατά πόσο συνυπάρχει πρόβλημα με την αναπνοή ή την όσφρησή σας, αν έχετε προηγούμενα κατάγματα στη μύτη καθώς και πιθανές προηγούμενες επεμβάσεις στην περιοχή.
 • Αν και πόσο καπνίζετε.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Καρμίρης:

 • Θα αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σας και οποιονδήποτε παράγοντα κινδύνου μπορεί να ελλοχεύει.
 • Θα σας εξετάσει και θα λάβει λεπτομερείς μετρήσεις της ανατομίας της μύτης σας, καθώς και των αναλογιών της σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπό σας.
 • Θα διαγνώσει, πραγματοποιώντας κλινική εξέταση, την ύπαρξη προβλήματος στο διάφραγμα και την αναπνοή σας.
 • Θα συζητήσει μαζί σας τις πιθανές εγχειρητικές επιλογές που έχετε, ανάλογα πάντα με τη δική σας περίπτωση.
 • Θα συζητήσει μαζί σας τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τυχόν κινδύνους ή δυνητικές επιπλοκές κατά τη ρινοπλαστική, όπως περιγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία.
 • Θα συζητήσει μαζί σας για τη χρήση της αναισθησίας κατά την επέμβαση της ρινοπλαστικής.
 • Θα τραβήξει προεγχειρητικές φωτογραφίες. Η φωτογράφιση πριν τη ρινοπλαστική περιλαμβάνει 4 βασικές στάσεις, οι οποίες είναι ανφάς, προφίλ, πλάγια και στη βάση της μύτης. Με τον τρόπο αυτό, ο Πλαστικός Χειρουργός έχει τη δυνατότητα να μελετήσει αποτελεσματικότερα το περιστατικό και να σχεδιάσει το χειρουργικό πλάνο. Επιπλέον, μετά τη ρινοπλαστική θα μπορεί να γίνει και λεπτομερέστερη σύγκριση του πριν και του μετά.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Προεγχειρητικά

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και καρδιογράφημα. Ανάλογα με την περίπτωση του εκάστοτε ασθενούς, ίσως κριθεί απαραίτητο από τον Πλαστικό Χειρουργό να πραγματοποιηθούν και εξειδικευμένες εξετάσεις.

Επίσης, σημειώνεται ότι θα χρειαστεί να σταματήσετε το κάπνισμα προεγχειρητικά και άμεσα μετεγχειρητικά, όπως και να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, δεδομένου ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

 

Οι τεχνικές ρινοπλαστικής

Είναι σημαντικό, κατ’ αρχάς, να γνωρίζετε πως η επέμβαση της ρινοπλαστικής γίνεται υπό γενική αναισθησία. Υπάρχουν 2 βασικές μέθοδοι ρινοπλαστικής:

 • Κλειστή μέθοδος: Κατά την κλειστή μέθοδο, οι μεταβολές και αλλαγές γίνονται από τομές που κρύβονται στο εσωτερικό της μύτης.
 • Ανοικτή μέθοδος: Στην ανοικτή μέθοδο, υπάρχει επιπλέον μία εξωτερική τομή στην περιοχή της στυλίδας (το κάτω μέρος της μύτης ανάμεσα στα δύο ρουθούνια) από όπου αποκαλύπτεται όλη η ανατομία της μύτης και από εκεί, υπό άμεση όραση, γίνονται οι διορθώσεις που απαιτούνται.

 

Κλειστή ρινοπλαστική

Η κλειστή ρινοπλαστική πραγματοποιείται ως εναλλακτική λύση, αντί της ανοιχτής τεχνικής. Στην κλειστή μέθοδο, αντί να εκτίθεται η ρινική δομή, γίνονται τομές στη ρινική μεμβράνη σε διάφορες θέσεις. Με τον τρόπο αυτό είναι εφικτή η πρόσβαση σε διαφορετικά μέρη του πλαισίου της μύτης.

Με την κλειστή ρινοπλαστική ο ασθενής θα έχει μειωμένο χρόνο ανάρρωσης και μη ορατές ουλές. Όποιοι και αν είναι οι στόχοι σας από μια επέμβαση πλαστικής μύτης, πιθανότατα να μπορεί να εφαρμοσθεί μια κλειστή τεχνική.

Κατά τη διάρκεια μιας κλειστής ρινοπλαστικής, γίνονται τομές στο εσωτερικό της μύτης. Η ρινική δομή δεν θα εκτεθεί, πράγμα που σημαίνει μειωμένη ορατότητα του πλαστικού χειρουργού. Ωστόσο η μετεγχειρητική ουλή θα είναι κρυφή και διακριτική. Η προσθήκη ενδοσκοπίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας κλειστής ρινοπλαστικής, ώστε να αυξηθεί η ορατότητα. Όταν ολοκληρωθεί η επέμβαση, τα ράμματα θα κλείσουν τις τομές και θα τοποθετηθούν φύλλα σιλικόνης ή και ένας εξωτερικός νάρθηκας στη μύτη.

Ο στόχος μιας κλειστής ρινοπλαστικής είναι να επιτευχθεί η αρμονία του προσώπου αλλάζοντας το σχήμα, το μέγεθος ή τη γωνία της μύτης. Η κλειστή ρινοπλαστική μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση προβλημάτων αναπνοής που έχουν προκύψει από ανωμαλίες στο εσωτερικό της μύτης.

 

Ανοιχτή ρινοπλαστική

Μια ανοικτή ρινοπλαστική επιτρέπει την καλύτερη ορατότητα των ρινικών δομών, κατά τη διόρθωση τόσο των αισθητικών όσο και των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

Η ανοικτή ρινοπλαστική έχει επιπλέον μόνο μία εξωτερική τομή στην περιοχή της στυλίδας (το κάτω μέρος της μύτης ανάμεσα στα δύο ρουθούνια) απ’ όπου αποκαλύπτεται όλη η ανατομία της μύτης και από εκεί, υπό άμεση όραση, γίνονται οι διορθώσεις που απαιτούνται.

Η τομή μετά από 6 μήνες είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτη ενώ η επέμβαση γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, ιδίως όταν χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις ή πρόκειται για επανεπέμβαση.

Μέσω αυτών των τομών, το δέρμα που καλύπτει τα ρινικά οστά και τους χόνδρους της μύτης ανυψώνεται με προσοχή, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση και αναδιαμόρφωση της δομής της.

Εξειδικευμένες περιπτώσεις και αντιμετώπιση

Η διόρθωση μιας υπερβολικά μεγάλης μύτης με προέχουσα ράχη (ύβος) μπορεί να γίνει μέσω της μείωσης μέρους των ρινικών οστών και του χόνδρου, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Αν πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται στην κορυφή της μύτης, η διόρθωση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε με χρήση ραμμάτων, είτε με χρήση χόνδρου για ένα άρτιο και καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Σε περιπτώσεις όπου το διάφραγμα είναι στραβό, είναι καλό να διορθώνεται ώστε να μπορεί να βελτιωθεί η αναπνοή του ασθενούς.

 

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται χόνδρινα μοσχεύματα;

Κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης ρινοπλαστικής, πολλές φορές ενδέχεται να κριθεί απαραίτητη η χρήση χόνδρινων μοσχευμάτων, τόσο για τις αισθητικές αλλά και για τις λειτουργικές διορθώσεις. Τα χόνδρινα αυτά μοσχεύματα λαμβάνονται συνήθως από το διάφραγμα, αλλά σε σπανιότερες περιπτώσεις η λήψη τους μπορεί να γίνει και από άλλες περιοχές, όπως το εσωτερικό του αυτιού και οι πλευρές.

Λιγότερο επεμβατικές τεχνικές, όπως μια κλειστή ή ενδοσκοπική ρινοπλαστική, ίσως παρέχουν στους ασθενείς μια μικρότερη περίοδο ανάρρωσης και μερικές φορές πιο οικονομικά αποδοτική επιλογή, ωστόσο, η μέθοδος ανοιχτής ρινοπλαστικής εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως και παραμένει το “gold standard” στην αποκατάστασης της μύτης.

Είναι, επίσης, σημαντικό να τονίσουμε ότι και στην ανοικτή ρινοπλαστική, στο τέλος της επέμβασης, η μόνη τομή που θα είναι αντιληπτή θα είναι της τάξης του 1cm στη στυλίδα.

 

Ανοιχτή ή κλειστή ρινοπλαστική; Πλεονεκτήματα της ανοικτής μεθόδου

Τόσο η ανοιχτή όσο και η κλειστή ρινοπλαστική ενδείκνυνται για την αποκατάσταση αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων στη μύτη. Ωστόσο, η ανοιχτή μέθοδος παρουσιάζει μερικά πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

Η επέμβαση γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, ιδίως όταν χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις ή πρόκειται για επανεπέμβαση. Επίσης, όταν χρειάζονται διορθώσεις στην κορυφή της ρινός,η ανοικτή ρινοπλαστική παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρισμούς.  Άλλωστε, η τομή, μετά από διάστημα 6 μηνών, είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτη.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Η επέμβαση

H επέμβαση της ρινοπλαστικής περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

Βήμα 1 – Αναισθησία

Τα φάρμακα χορηγούνται για την άνεσή σας κατά τη χειρουργική επέμβαση. Οι επιλογές στη ρινοπλαστική περιλαμβάνουν ενδοφλέβια καταστολή ή -πιο συχνά- γενική αναισθησία. Ο ιατρός θα σας προτείνει την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Βήμα 2 – Η τομή

Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται είτε με κλειστή διαδικασία, όπου οι τομές κρύβονται μέσα στη μύτη, είτε με ανοιχτή διαδικασία, όπου γίνεται μια τομή κατά μήκος της στενής λωρίδας ιστού που διαχωρίζει τα ρουθούνια (στυλίδα).

Μέσω αυτών των τομών, το δέρμα που καλύπτει τα ρινικά οστά και τους χόνδρους ανυψώνεται ομαλά, επιτρέποντας την πρόσβαση στην αναμόρφωση της δομής της μύτης.

Βήμα 3 – Αναδιαμόρφωση της δομής της μύτης

Μια υπερβολικά μεγάλη μύτη μπορεί να μειωθεί αφαιρώντας τα οστά ή τους χόνδρους. Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση της μύτης μπορεί να απαιτεί την προσθήκη μοσχευμάτων χόνδρου.

Συνήθως, το διάφραγμα, δηλαδή ο χόνδρος στη μέση της μύτης, χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό. Περιστασιακά μπορεί να χρησιμοποιηθεί χόνδρος από το αυτί ή σπάνια ένα τμήμα του χόνδρου των πλευρών.

Βήμα 4 – Διόρθωση αποκλίνοντος διαφράγματος

Εάν το διάφραγμα αποκλίνει, μπορεί να ισιώσει και οι προεξοχές μέσα στη μύτη να μειωθούν, έτσι ώστε να βελτιωθεί η αναπνοή.

Βήμα 5 – Κλείσιμο της τομής

Μόλις η υποκείμενη δομή της μύτης σμιλευτεί στο επιθυμητό σχήμα, το δέρμα της ρινός επανέρχεται στη θέση του και οι τομές συγκλείνονται. Επιπρόσθετες τομές μπορούν να τοποθετηθούν στις φυσικές πτυχές των ρουθουνιών, για να αλλάξουν το μέγεθός τους.

 

Ανάρρωση μετά την ρινοπλαστική

Άμεσα μετεγχειρητικά, θα έχετε βαζελινούχες γάζες στη μύτη σας, για συνήθως 48 ώρες, καθώς και ένα μικρό νάρθηκα, ιδίως αν έχουν γίνει οστεοτομίες, για 5-7 ημέρες. Το πρήξιμο και οι πιθανές μελανιές θα υποχωρήσουν σε 7-10 ημέρες.

Το αποτέλεσμα σε γενικές γραμμές φαίνεται από την πρώτη στιγμή, αν και τον πρώτο μήνα, θα βλέπετε καθημερινά σημαντική βελτίωση καθώς θα υποχωρεί το οίδημα. Οι τελικές φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο πριν και μετά, συνήθως τραβιούνται ένα χρόνο μετεγχειρητικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια μέρα. Ο κος Καρμίρης θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να φροντίζετε τις τομές άμεσα μετεγχειρητικά, τι να προσέχετε στη μύτη σας, τι φάρμακα θα πρέπει να παίρνετε και το πότε θα σας ξαναδεί

Κίνδυνοι ρινοπλαστικής και πληροφορίες για την ασφάλεια

Η ρινοπλαστική είναι κατά κανόνα μία ασφαλής επέμβαση. Ένας έμπειρος Πλαστικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη ρινοπλαστική είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των επιπλοκών.  Η ρινοπλαστική, όπως και κάθε επέμβαση, έχει κινδύνους και πιθανές επιπλοκές, για τις οποίες  κάθε ασθενής οφείλει να έχει ενημερωθεί διεξοδικά από τον πλαστικό χειρουργό του.

Οι σημαντικότερες πιθανές επιπλοκές είναι:

 • Δημιουργία αιμορραγίας ή αιματώματος.
 • Μόλυνση τραύματος / λοίμωξη.
 • Κακή επούλωση των τομών.
 • Υπαισθησία του δέρματος της μύτης.
 • Δυσκολίες στην αναπνοή.
 • Διάτρηση του ρινικού διαφράγματος και ανάγκη για επανεπέμβαση.
 • Μη αποδεκτό αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Γενικοί κίνδυνοι από την αναισθησία όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, καρδιακές ή πνευμονικές επιπλοκές.

Ο Δρ. Καρμίρης θα σας εξηγήσει αναλυτικά την όλη διαδικασία και θα απαντήσει σε όλες τις τυχόν απορίες σας σχετικά με την επέμβαση.

 

Ποιο είναι το κόστος της ρινοπλαστικής; Είναι προσιτές οι τιμές;

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση, που μπορεί να περιλαμβάνει μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις στο σκελετό της μύτης, να αφορά αισθητική ή λειτουργική ρινοπλαστική, όπως επίσης να πρόκειται για επανεπέμβαση μετά από αποτυχημένη ρινοπλαστική. Έτσι, το πόσο κοστίζει η ρινοπλαστική δεν απαντάται απλώς με μία τιμή.

Κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και κάθε περίπτωση μοναδική.

Το τελικό κόστος που θα προκύψει από τη ρινοπλαστική είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους εξής:

 • προεγχειρητικός έλεγχος
 • παραμονή στην κλινική και ενδεχόμενη διανυκτέρευση
 • ειδικός εξοπλισμός και αναλώσιμα που θα χρησιμοποιηθούν κατά την επέμβαση
 • αμοιβή πλαστικού χειρουργού, βοηθού χειρουργού, αναισθησιολόγου και λοιπού ιατρικού προσωπικού
 • Αν πρόκειται για λειτουργική ή αισθητική ρινοπλαστική

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τιμές της ρινοπλαστικής και το κόστος ανάλογα με το είδος της επέμβασης, κλείστε σήμερα το ραντεβού σας με τον Δρ. Καρμίρη και ενημερωθείτε με εγκυρότητα και ασφάλεια.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που γίνεται με σκοπό τη διόρθωση της ρινός σε αισθητικό ή/και λειτουργικό επίπεδο. Συχνά οι ασθενείς επιλέγουν τη ρινοπλαστική για να επιτύχουν αρμονία στις αναλογίες των χαρακτηριστικών τους με το υπόλοιπο πρόσωπο, αλλά και για λειτουργικούς λόγους, όπως είναι η βελτίωση της αναπνοής.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνει κάποιος ρινοπλαστική;

Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να υποβληθεί κάποιος σε ρινοπλαστική, εφόσον είναι ενήλικας, γυναίκα ή άνδρας. Μετά τα 18 έτη μπορεί οποιοσδήποτε να πραγματοποιήσει την επέμβαση, αρκεί να μην πάσχει από προβλήματα που καθυστερούν την επούλωση. Για να είναι κάποιος που δεν έχει ενηλικιωθεί κατάλληλος υποψήφιος για τη ρινοπλαστική, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των δομών του προσώπου του, συνήθως όμως αυτό δε συμβαίνει πριν την ηλικία των 16 ετών.

Πονάει η ρινοπλαστική;

Ένας εξειδικευμένος και έμπειρος Πλαστικός Χειρουργός, σε συνδυασμό πάντα με τις εξελιγμένες τεχνικές στον χώρο της Πλαστικής Χειρουργικής, ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε μια χειρουργική επέμβαση. Μετεγχειρητικά, ο πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με αντίστοιχα αναλγητικά για τις πρώτες 2-3 ημέρες.

Ανοιχτή ή κλειστή ρινοπλαστική;

Τόσο η ανοιχτή όσο και η κλειστή ρινοπλαστική ενδείκνυνται για την αποκατάσταση αισθητικών και λειτουργικών προβλημάτων στη μύτη. Συνδυαστικά με την εμπειρία ενός εξειδικευμένου πλαστικού χειρουργού, μπορούν να δώσουν άρτια μετεγχειρητικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η ανοιχτή μέθοδος παρουσιάζει μερικά πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

Η επέμβαση γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, ιδίως όταν χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις ή πρόκειται για επανεπέμβαση. Επίσης, όταν χρειάζονται διορθώσεις στην κορυφή της ρινός, η ανοικτή ρινοπλαστική παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια στους χειρισμούς.  Άλλωστε, η τομή, μετά από διάστημα 6 μηνών, είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτη. Σε κάθε περίπτωση, ο πλαστικός χειρουργός που θα πραγματοποιήσει την επέμβαση, θα σας προτείνει την καλύτερη δυνατή λύση για τη δική σας και μόνο περίπτωση.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η διάρκεια κυμαίνεται, συνήθως, από 1,5 έως 3 ώρες, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να προκαθοριστεί και σίγουρα δεν είναι κοινή για όλα τα περιστατικά. Το σημαντικότερο, σε κάθε περίπτωση, είναι να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και λιγότερο στη διάρκεια που θα έχει η ρινοπλαστική.

Υπάρχει κατάλληλη εποχή;

Όχι, δεν υπάρχει κατάλληλη εποχή για να κάνει κάποιος ρινοπλαστική. Το πότε θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση εξαρτάται καθαρά από τη διαθεσιμότητα του ασθενούς και του χειρουργού. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξίσου υψηλό και η αποκατάσταση άμεση σε κάθε εποχή, αρκεί να τηρούνται πιστά όλες οι μετεγχειρητικές οδηγίες.

Πότε αφαιρούνται τα ράμματα;

Το πότε θα αφαιρεθούν τα ράμματα από τη ρινοπλαστική εξαρτάται από το είδος της επέμβασης που έχει πραγματοποιηθεί. Αν πρόκειται για την περίπτωση μιας κλειστής ρινοπλαστικής, τα ράμματα τοποθετούνται στο εσωτερικό της μύτης, οπότε δεν χρειάζεται καν να αφαιρεθούν καθώς η απορρόφησή τους γίνεται από τον οργανισμό. Στην ανοιχτή ρινοπλαστική, όπου τα ράμματα γίνονται στη στυλίδα της μύτης, η αφαίρεση γίνεται μία εβδομάδα μετά τη ρινοπλαστική.

Πότε θα μπορέσω να επιστρέψω στην καθημερινότητά μου;

Μετά τη ρινοπλαστική συνήθως συστήνεται μία εβδομάδα σχετικής ξεκούρασης, ανάλογα πάντα με την περίπτωση του ασθενούς και την έκβαση της επέμβασης. Ωστόσο, ήδη από την 3η με 4η ημέρα, ο ασθενής μπορεί άνετα να ξεκινήσει τηλεργασία, εφόσον του δίνεται αυτή η δυνατότητα από τη δουλειά του. Αν πρόκειται για δουλειά γραφείου, μπορεί να επιστρέψει μετά από 7 ημέρες, αλλά, αν η εργασία είναι χειρωνακτική, απαιτείται αποχή για 2 εβδομάδες. Είναι σημαντικό, επίσης, να αποφεύγεται για τις 2 πρώτες εβδομάδες, τουλάχιστον, και η σωματική δραστηριότητα.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;

Το κόστος για μία επέμβαση ρινοπλαστικής προκύπτει από ένα συνδυασμό παραγόντων, οι οποίοι δεν μπορούν να είναι πάντα κοινοί για κάθε περίπτωση ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γίνεται σωστή έρευνα για την επιλογή του πλαστικού χειρουργού, ο οποίος έχει την εξειδίκευση και την εμπειρία να σας δώσει το πιο άρτιο αποτέλεσμα. Βεβαιωθείτε ότι οι υπηρεσίες που σας προσφέρονται και το αποτέλεσμα που θα έχετε είναι αντίστοιχα ή και ανώτερα του κόστους και όχι κατώτερα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση της ρινοπλαστικής, επικοινωνήστε σήμερα με τον πλαστικό χειρουργό Δρ. Νικόλαο Καρμίρη.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Δείτε Αποτελέσματα Εδώ
Μαρτυρίες Ασθενών