Κοιλιοπλαστική

Δείτε τι λέει ο γιατρός για την κοιλιοπλαστική

Τί είναι η κοιλιοπλαστική;

Κοιλιοπλαστική (πλαστική κοιλιάς) αποκαλείται η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται ο περιττός λιπώδης ιστός και το περιττό δέρμα από την περιοχή της κοιλιάς. Πολλές φορές, εφόσον αυτό απαιτείται, μαζί με την κοιλιοπλαστική αποκαθίσταται στον ίδιο χρόνο και η διάσταση των κοιλιακών τοιχωμάτων, με την ενίσχυση των κοιλιακών μυών.

Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται η χαλάρωση και αυξάνεται η δύναμη του κοιλιακού τοιχώματος. Πολλές φορές, ακόμα και άτομα με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (BMI) ή άτομα που ασκούνται τακτικά, μπορεί να αναπτύξουν χαλαρή ή προεξέχουσα κοιλιά.

Οι πιο κοινές αιτίες που συμβαίνει αυτό είναι:

 • Σημαντικές διακυμάνσεις βάρους
 • Εγκυμοσύνη
 • Ηλικία
 • Κληρονομικότητα

Αξίζει να επισημανθεί πως η κοιλιοπλαστική (πλαστική κοιλιάς) δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος και δεν αποτελεί υποκατάστατο ενός κατάλληλου προγράμματος άσκησης.

Ποιος είναι ο σκοπός της κοιλιοπλαστικής

Η κοιλιοπλαστική μειώνει δραματικά το μέγεθος μιας προεξέχουσας κοιλιάς και ταυτόχρονα βελτιώνει αισθητά το συνολικό σχήμα του σώματος. Τονίζεται πως η κοιλιοπλαστική δεν ενδείκνυται για την μείωση του σωματικού βάρους και δεν πρέπει να θεωρείται ως μια τέτοια μέθοδος.

Ο βασικός στόχος της κοιλιοπλαστικής είναι η βελτίωση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, της όψης της κοιλιάς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι του εκάστοτε ασθενή.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Ποιοι είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι για την επέμβαση

Ιδανικοί υποψήφιοι για την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής είναι άτομα:

 • Που είναι δυσαρεστημένοι από την εμφάνιση της κοιλιάς τους
 • Όχι σημαντικά υπέρβαρα, με σχετικά σταθερό βάρος
 • Χωρίς ιατρικά προβλήματα, που καθυστερούν την επούλωση
 • Με ρεαλιστικές προσδοκίες

Τι γίνεται κατά την επίσκεψη στο ιατρείο

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο ιατρείο, θα συζητήσετε με τον Δρ. Καρμίρη τα εξής:

 • Τι ακριβώς σας απασχολεί στην εμφάνιση της κοιλιάς σας και αν η κοιλιοπλαστική είναι η ενδεικνυόμενη θεραπεία για εσάς
 • Το ιατρικό ιστορικό σας, ( δηλαδή αν παίρνετε φάρμακα, βιταμίνες ή φυτικά συμπληρώματα, αν έχετε αλλεργίες και προηγούμενες επεμβάσεις που μπορεί να έχετε κάνει)
 • Τομές στην περιοχή της κοιλιάς από προηγούμενες επεμβάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της κοιλιοπλαστικής
 • Αν και πόσο καπνίζετε

 

Στη συνέχεια, ο Δρ. Καρμίρης:

 • Θα αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σας και θα λάβει υπόψιν του οποιονδήποτε παράγοντα κινδύνου
 • Θα σας εξετάσει, λαμβάνοντας λεπτομερείς μετρήσεις της περίσσειας της κοιλιάς και θα ελέγξει την ποιότητα του δέρματος
 • Θα διαγνώσει με κλινική εξέταση την ύπαρξη κήλης ή διάστασης κοιλιακών τοιχωμάτων στην περιοχή
 • Θα τραβήξει προεγχειρητικές φωτογραφίες
 • Θα συζητήσετε τις πιθανές εγχειρητικές επιλογές ανάλογα με την περίπτωσή σας
 • Θα συζητήστε τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τυχόν κινδύνους ή δυνητικές επιπλοκές
 • Θα συζητήσετε για τη χρήση της αναισθησίας

Τι γίνεται προεγχειρητικά

Πριν την επέμβαση θα υποβληθείτε σε προεγχειρητικό έλεγχο, γιατί αυτό που προέχει, είναι η ασφάλεια και η υγεία σας.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει κυρίως:

 • Εξετάσεις αίματος
 • Ακτινογραφία θώρακος
 • Καρδιογράφημα
 • Εξειδικευμένες εξετάσεις, ανάλογα με την περίπτωση

 

Επίσης, αν είστε καπνιστής, θα χρειαστεί να διακόψετε το κάπνισμα προεγχειρητικά και άμεσα μετεγχειρητικά, όπως και να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Πως πραγματοποιείται η επέμβαση της κοιλιοπλαστικής

 

Η κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Η κλασσική ή τυπική κοιλιοπλαστική (full tummy tuck), χαρακτηρίζεται από μια οριζόντια τομή (περιγράφεται και ως τομή “δίκην τιμόνι ποδηλάτου”), η οποία ξεκινά από τις πρόσθιες άνω λαγόνιες άκανθες και φτάνει ως την άνω περιοχή του εφηβαίου.

Το σχήμα, καθώς και το μήκος της τομής, καθορίζονται από την ποσότητα του περιττού δέρματος που πρέπει να αφαιρεθεί.

Η παρασκευή των ιστών φτάνει στο επίπεδο των κοιλιακών μυών και η περίσσεια του λιπώδους ιστού και δέρματος, αφαιρείται. Αν η χαλάρωση είναι μεγάλη, τότε ενδέχεται να χρειαστεί η επανατοποθέτηση του ομφαλού σε νέα, ανατομικά σωστή θέση.

Αυτό γίνεται με μία επιπλέον τομή, γύρω από τον ομφαλό. Πιθανές κήλες ή χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων, αναγνωρίζονται και αν αυτό απαιτείται, γίνεται αποκατάσταση με σύσφιξή τους, για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Τι είναι η mini κοιλιοπλαστική & που διαφέρει από την κλασσική κοιλιοπλαστική

 

Αν η περίσσεια του δέρματος δεν είναι τόσο σημαντική, εφαρμόζεται η γνωστή και ως mini κοιλιοπλαστική (mini-abdominoplasty). Στην περίπτωση της mini κοιλιοπλαστικής, οι βασικές διαφορές είναι οι εξής:

 • Η τομή είναι μικρότερη από αυτή της κλασσικής κοιλιοπλαστικής (μοιάζει με αυτή της καισαρικής)
 • Ο ομφαλός δεν τοποθετείται σε νέα θέση
 • Συνήθως, η διάσταση των κοιλιακών τοιχωμάτων δεν είναι τέτοιου βαθμού, που να απαιτεί σύσφιξη

Στην περίπτωση που εντοπίζεται εξαιρετικά μεγάλη περίσσεια δέρματος (η οποία είναι συνήθως αποτέλεσμα μαζικής απώλειας βάρους), μπορεί να χρειαστεί επιπλέον κάθετη τομή στη μέση γραμμή, για την αποκατάσταση (fluer-de-lis abdominoplasty).

Μετά την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος και την αναδιαμόρφωση της περιοχής, οι τομές συγκλείνονται με απορροφήσιμα ράμματα, σε πολλά επίπεδα. Οι τομές είναι μεν μόνιμες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, θα αποχρωματιστούν και θα βελτιωθούν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

 

Ο Δρ. Καρμίρης θα σας εξηγήσει αναλυτικά την όλη διαδικασία και θα συζητήσει μαζί σας την κατάλληλη τεχνική, ανάλογα με την περίπτωσή σας.

Τι γίνεται μετεγχειρητικά

Αμέσως μετά την επέμβαση της κοιλιοπλαστικής , θα έχετε γάζες ή επιδέσμους στις τομές, οι οποίες θα μειώνονται σταδιακά. Εάν χρησιμοποιηθούν παροχετεύσεις, αυτές θα αφαιρεθούν μέσα σε λίγες μέρες.

Τέλος, θα χρειαστεί να φοράτε μία ελαστική ζώνη κοιλιάς κατά τη διάρκεια της επούλωσης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα και να επιταχυνθεί η ανάρρωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους την επόμενη μέρα. Ο Δρ. Καρμίρης θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, για το πώς να φροντίζετε τις τομές μετά την επέμβαση, τι φάρμακα θα πρέπει να παίρνετε και πότε θα σας ξαναδεί για μετεγχειρητικό έλεγχο.

Πιθανές επιπλοκές και πληροφορίες ασφάλειας

Γενικά, η πλαστικής κοιλιάς είναι μία ασφαλής επέμβαση, που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία.

Ωστόσο, όπως κάθε επέμβαση, έτσι και στην περίπτωση της κοιλιοπλαστικής υπάρχουν ορισμένες πιθανές επιπλοκές, που κάθε ασθενής οφείλει να γνωρίζει και να έχει κατανοήσει πλήρως, προτού προχωρήσει στην επέμβαση.

Οι σημαντικότερες πιθανές επιπλοκές είναι:

 • Δημιουργία αιμορραγίας ή αιματώματος
 • Μόλυνση τραύματος/λοίμωξη
 • Λιπώδης νέκρωση
 • Κακή επούλωση των τομών
 • Προβλήματα επιβίωσης του ομφαλού, ιδιαίτερα σε εξαιρετικά παχύσαρκα άτομα
 • Υπαισθησία (ελάττωση της αισθητικότητας) στην περιοχή των τομών, που μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη, σε ποσοστό 5-10%
 • Γενικοί κίνδυνοι από την αναισθησία (όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, καρδιακές ή πνευμονικές επιπλοκές)

Ο Δρ. Καρμίρης θα σας εξηγήσει αναλυτικά την όλη διαδικασία και θα απαντήσει σε όλες τις απορίες που μπορεί να έχετε, σχετικά με την επέμβαση.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής

 

Τα αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής είναι άμεσα ορατά και μόνιμα. Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους μετεγχειρητικά, θα επηρεάσουν αναμφισβήτητα ένα καλό αποτέλεσμα.

Για αυτό το λόγο, αν σχεδιάζετε να αδυνατίσετε σημαντικά στο επόμενο διάστημα ή είστε γυναίκα και σκέφτεστε το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης στο άμεσο μέλλον, καλύτερο θα ήταν να αναβάλλετε την κοιλιοπλαστική, μέχρι να σταθεροποιηθεί το βάρος σας.

Επίσης, μια κοιλιοπλαστική δεν είναι μέθοδος αντιμετώπισης των ραγάδων, αν και αυτές μπορεί να αφαιρεθούν πλήρως ή μερικώς, εφόσον βρίσκονται στις περιοχές της περίσσειας του δέρματος που αφαιρείται.

 

Με ποιες άλλες επεμβάσεις μπορεί να συνδυαστεί η κοιλιοπλαστική

 

H κοιλιοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις, όπως είναι η:

Με αυτό τον συνδυαστικό τρόπο, επιτυγχάνεται πιο άρτιο και αρμονικό αποτέλεσμα.

Για περισσότερες απορίες σχετικά με την κοιλιοπλαστική, το κόστος της επέμβασης και την  διαδικασία, επικοινωνήστε σήμερα με τον εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, Νικόλαο Καρμίρη.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Δείτε Αποτελέσματα Εδώ
Μαρτυρίες Ασθενών