Νικόλαος Ι. Καρμίρης - Πλαστικός Χειρουργός | Plastic Surgeon
Logo

Διεύθυνση – Address

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124Α, Αθήνα, Αμπελόκηποι, 11526 – 124A Vasilissis Sofias Ave, Athens, Greece

Τηλέφωνα Επικοινωνίας – Phone Numbers

+30 210 63 999 44

+30 6977 202 788

Email

info@nkarmiris.gr

Διεύθυνση – Address

Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124Α, Αθήνα, Αμπελόκηποι, 11526 – 124A Vasilissis Sofias Ave, Athens, Greece

Τηλέφωνα Επικοινωνίας – Phone Numbers

+30 210 63 999 44

+30 6977 202 788

Email

info@nkarmiris.gr

Τι είναι η γυναικομαστία;

Γυναικομαστία είναι μία κατάσταση υπερβολικής διόγκωσης του ανδρικού μαστού (συνήθως εμφανίζεται και στους δύο μαστούς αλλά μπορεί να εμφανίζεται και μονόπλευρα) και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Κλινικά ορίζεται από την παρουσία αυξημένου μαζικού αδένα που αναπτύσσεται ομόκεντρα από τις θηλές. Η γυναικομαστία πρέπει να διαφοροποιείται από τη ψευδογυναικομαστία (λιπομαστία), η οποία χαρακτηρίζεται από εναπόθεση λίπους χωρίς αδενικό πολλαπλασιασμό, αν και πολλές φορές οι δύο καταστάσεις συνυπάρχουν.

Η γυναικομαστία είναι μία κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία και τα συμπτώματά της ενδέχεται να  επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση ενός άντρα. Μερικοί άνδρες μπορεί να αποφεύγουν ορισμένες φυσικές δραστηριότητες ή ακόμα και να βρουν σύντροφο προκειμένου να κρύψουν την κατάστασή τους.

 

Ποια είναι τα αίτια της γυναικομαστίας;

Οι βασικές αιτίες γυναικομαστίας είναι:

 • Η παχυσαρκία ή απότομη αυξομείωση βάρους
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Η κληρονομικότητα
 • Η χρήση ορισμένων φαρμάκων ή ουσιών

Σπανιότερα αίτια γυναικομαστίας μπορεί να σχετίζονται με:

 • Οργανικές παθήσεις του ήπατος (κίρρωση)
 • Οργανικές παθήσεις των νεφρών
 • Οργανικές παθήσεις του θυρεοειδούς
 • Όγκοι όρχεων, επινεφριδίων, μαστού
 • Σύνδρομο Klinefelter

Ο πλαστικός χειρουργός που εξειδικεύεται στις τεχνικές διόρθωσης  της γυναικομαστίας, με την κλινική εξέταση και τον προεγχειρητικό έλεγχο, οφείλει να αναγνωρίσει την αιτία αλλά και την έκταση της γυναικομαστίας ώστε να προσφέρει ένα άρτιο αποτέλεσμα στον ασθενή.

 

Ποιοι είναι υποψήφιοι για επέμβαση αποκατάστασης γυναικομαστίας;

Υποψήφιοι για αποκατάσταση γυναικομαστίας είναι άντρες που:

 • Η γυναικομαστία δεν είναι σύμπτωμα μίας υποκείμενης νόσου
 • Ενοχλούνται από την αίσθηση ότι το στήθος τους είναι πολύ μεγάλο
 • Η ανάπτυξη των μαστών τους έχει σταθεροποιηθεί
 • Η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί με εναλλακτικές θεραπείες
 • Δε χρησιμοποιούν φάρμακα ή ουσίες που προκαλούν γυναικομαστία
 • Έχουν σχετικά φυσιολογικό βάρος
 • Έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες

Επιπλέον, έφηβοι μπορούν να επωφεληθούν από εεπέμβαση αντιμετώπισης της γυναικομαστίας αν και πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον η ανάπτυξη του στήθους τους συνεχιστεί, μπορεί να χρειαστούν μία επιπλέον επέμβαση στο μέλλον.

 

Κατά την επίσκεψη στο Ιατρείο

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ιατρείο, θα συζητήσετε:

 • Τί ακριβώς σας απασχολεί στην εμφάνιση του στήθους σας και αν η χειρουργική αποκατάσταση γυναικομαστίας είναι η ενδεικνυόμενη θεραπεία για εσάς.
 • Το ιατρικό ιστορικό σας, αν παίρνετε φάρμακα, βιταμίνες ή φυτικά συμπληρώματα (συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών), αλλεργίες και προηγούμενες επεμβάσεις που έχετε κάνει
 • Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό που να σχετίζεται με εμφάνιση γυναικομαστίας

Στη συνέχεια, ο κος Καρμίρης:

 • Θα αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σας και οποιοδήποτε παράγοντα κινδύνου
 • Θα σας ζητήσει διαγνωστικό έλεγχο για να αποκλείσει πιθανές αιτίες της γυναικομαστίας
 • Θα σας εξετάσει και θα λάβει λεπτομερείς μετρήσεις του μεγέθους και του σχήματος τους στήθους σας, την ποιότητα του δέρματος και την τοποθέτηση των θηλών
 • Θα τραβήξει προεγχειρητικές φωτογραφίες
 • Θα συζητήσετε τις πιθανές εγχειρητικές επιλογές ανάλογα με την περίπτωσή σας
 • Θα συζητήστε τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τυχόν κινδύνους ή δυνητικές επιπλοκές όπως περιγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία
 • Θα συζητήσετε για τη χρήση της αναισθησίας.

Προεγχειρητικά

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, καρδιογράφημα αλλά και εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Στην περίπτωση επέμβασης για αποκατάσταση γυναικομαστίας, ανάλογα με την ηλικία σας και το οικογενειακό ιστορικό σας, πιθανώς να χρειαστούν εξετάσεις θυρεοειδικής λειτουργίας, αποκλεισμού όγκων όρχεων καθώς και άλλων χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με την εκδήλωση γυναικομαστίας.

Επίσης, θα χρειαστεί να σταματήσετε το κάπνισμα προεγχειρητικά και άμεσα μετεγχειρητικά όπως και να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, δεδομένου ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε με τον ιατρό.

Η Επέμβαση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Όταν η γυναικομαστία οφείλεται κατά κύριο λόγο σε παρουσία λιπώδους ιστού (λιπομαστία), χρησιμοποιείται για την αντιμετώπισή της η μέθοδος της λιποαναρρόφησης. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται 2-3 μικρές τομές περίπου 1εκ. στον ασθενή, απ’όπου εισέρχεται ένας ειδικός σωλήνας (κάνουλα λιποαναρρόφησης) και στη συνέχεια, με ελεγχόμενες κινήσεις, απομακρύνεται η περίσσεια λιπώδους ιστού μέσω αναρρόφησης κενού.

Αν ο μαστός έχει περίσσεια μαζικού αδένα, τότε αυτή αφαιρείται μέσω ημισεληνοειδούς τομής στο όριο της θηλής και του φυσιολογικού δέρματος. Εάν συνυπάρχει και περίσσεια δέρματος ή πτώση της θηλής, η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μίας κυκλοτερούς τομής γύρω από τη θηλή.

Σε περιπτώσεις μεγάλου βαθμού γυναικομαστίας με συνυπάρχουσα πτώση της θηλής, πιθανόν να χρειαστούν επιπλέον τομές για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όλες οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν αναλυτικά με τον κο Καρμίρη, ο οποίος θα σας συστήσει την καλύτερη μέθοδο για το ιδανικό για εσάς αποτέλεσμα.

 

Μετεγχειρητικά:

Άμεσα μετεγχειρητικά, θα έχετε γάζες ή επιδέσμους στις τομές που θα μειώνονται σταδιακά. Εάν χρησιμοποιηθούν παροχετεύσεις, αυτές θα αφαιρεθούν σε μία ή δύο μέρες το αργότερο. Θα χρειαστεί να φοράτε έναν ελαστικό επίδεσμο για να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα κατά τη διάρκεια της επούλωσης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους το ίδιο βράδυ. Ο κος Καρμίρης θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να φροντίζετε τις τομές σας άμεσα μετεγχειρητικά, τί φάρμακα να παίρνετε και το πότε θα σας ξαναδεί.

 

Κίνδυνοι αποκατάστασης γυναικομαστίας και πληροφορίες για την ασφάλεια

Γενικά, η αποκατάσταση γυναικομαστίας, είναι μία ασφαλής επέμβαση που γίνεται με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, όπως κάθε επέμβαση, έχει κάποιους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές που η κάθε ασθενής οφείλει να έχει ενημερωθεί και να έχει κατανοήσει πλήρως πριν μπει στο χειρουργείο.

Οι σημαντικότερες πιθανές επιπλοκές είναι:

 • Δημιουργία Αιμορραγίας ή αιματώματος
 • Μόλυνση τραύματος/ λοίμωξη
 • Κακή επούλωση των τομών (κυρίως αν δε χρησιμοποιηθεί μόνο λιποαναρρόφηση)
 • Υπαισθησία στη θηλή του μαστού
 • Ασυμμετρία μαστών
 • Γενικοί κίνδυνοι από την αναισθησία όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, καρδιακές ή πνευμονικές επιπλοκές.

Ο κος Καρμίρης θα σας εξηγήσει αναλυτικά την όλη διαδικασία και θα απαντήσει σε όλες τις τυχόν απορίες σας σχετικά με την επέμβαση.

 

Συχνές Ερωτήσεις για την γυναικομαστία

 

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης της γυναικομαστίας;

Το κόστος οποιαδήποτε επέμβασης Πλαστικής και μη Χειρουργικής είναι πάντα δύσκολο να προκαθοριστεί. Η συνολική τιμή εξαρτάται πάντα από διάφορους παράγοντες, στους οποίους συγκαταλέγεται οπωσδήποτε η αμοιβή του χειρουργού και της χειρουργικής ομάδας. Πρώτα από όλα, όμως, οι μεμονωμένες ανάγκες του εκάστοτε ασθενή που πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση αποκατάστασης γυναικομαστίας και η ακριβής διαδικασία, που θα ακολουθηθεί για την περίπτωσή του, θα καθορίσουν το τελικό κόστος.

 

Μετά από πόσο διάστημα θα είναι εμφανές το τελικό αποτελέσματα;

Το αποτέλεσμα της επέμβασης της γυναικομαστίας απαιτεί μερικούς μήνες για να είναι ολοκληρωμένο και εμφανές. Όπως και στις περισσότερες επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής, το απαιτούμενο διάστημα κυμαίνεται μεταξύ 3-6 μηνών, ανάλογα πάντα με τον εκάστοτε ασθενή και την πορεία του.

 

Με ποιες άλλες επεμβάσεις μπορεί να συνδυαστεί η γυναικομαστία;

Καθώς η εναπόθεση επιπλέον λίπους δεν συναντάται μόνο στην περιοχή του στήθους, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος, η αποκατάσταση της γυναικομαστίας μπορεί να συνδυαστεί και με τη λιποαναρρόφηση κοιλιάς ή μέσης, για παράδειγμα, ώστε να υπάρξει συνολική βελτίωση στο σώμα.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Πλαστικό Χειρουργό Δρ. Νικόλαο Καρμίρη για να ενημερωθείτε πλήρως και με εγκυρότητα σχετικά με την επέμβαση αποκατάστασης της γυναικομαστίας, που θα βελτιώσει την καθημερινότητα και τη ζωή σας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Επικοινωνήστε με τον ιατρό.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό

  Το όνομά σας (υποχρεωτικό)

  Το email σας (υποχρεωτικό)

  Θέμα (υποχρεωτικό)

  Κείμενο

  Εισάγετε τον κωδικό: captcha