Browlift
Aνόρθωση μετώπου & οφρύων

Τι είναι η ανόρθωση του μετώπου και φρυδιών (Brow Lift);

Η περιοχή του άνω τριτημορίου του προσώπου (μέτωπο και φρύδια) με το χρόνο χάνει τη νεανική του όψη αρχίζοντας να δείχνει κουρασμένο και εμφανίζοντας ρυτίδες.

Η επέμβαση Brow Lift (ανόρθωση φρυδιών & μετώπου), ουσιαστικά διορθώνει τρία προβλήματα του άνω τριτημορίου του προσώπου:

 • Την περίσσεια δέρματος και αίσθηση βάρους του άνω έξω βλεφάρου και της κάτω επιφάνειας του μετώπου. Οι ασθενείς το περιγράφουν τυπικά ως αίσθηση κουρασμένου βλέμματος. Αυτό συμβαίνει λόγω της βαρύτητας, που προκαλεί πτώση του δέρματος από το άνω μέρος του οφθαλμικού κόγχου με αποτέλεσμα οι μαλακοί ιστοί να περιορίζουν ακόμα και την όραση του ασθενή.
 • Τις ρυτίδες ανάμεσα στα μάτια (ριζορρίνιο) που προκαλούνται από σύσπαση των ισχυρών μυών που βρίσκονται στην περιοχή.
 • Τις εγκάρσιες ρυτίδες του μετώπου που προκαλούνται από τη μυϊκή δραστηριότητα κυρίως του μετωπιαίου μυός.

Ένα brow lift, θα βελτιώσει πιθανώς και το «πόδι της χήνας» στην έξω επιφάνεια του βλεφάρου, χωρίς ωστόσο να το εξαλείψει.

Σε γενικές γραμμές, η επέμβαση ενός brow lift, μπορεί να γίνει με 2 μεθόδους:

 • Την ανοικτή μέθοδο
 • Ενδοσκοπικά

Η ανοικτή μέθοδος τείνει να αντικατασταθεί στις μέρες μας από την ενδοσκοπική, κυρίως λόγω του μειονεκτήματος των τομών που αφήνει, αν και τα αποτελέσματα της πρώτης είναι μεγαλύτερης διάρκειας κατά κανόνα. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου, θα συζητηθούν διεξοδικά με τον κο Καρμίρη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στο ιατρείο.

Ωστόσο, και οι δύο μέθοδοι, προσφέρουν ένα αποτέλεσμα μεγάλης διάρκειας που αν συνδυαστεί με βλεφαροπλαστική, δίνει ακόμα πιο νεανικό πρόσωπο.

 

Προεγχειρητικά

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, καρδιογράφημα αλλά και εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Επίσης, θα χρειαστεί να σταματήσετε το κάπνισμα προεγχειρητικά και άμεσα μετεγχειρητικά όπως και να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, δεδομένου ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Η Επέμβαση

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία.

 

Ενδοσκοπικό Brow Lift

Το Ενδοσκοπικό Brow Lift, μπορεί να γίνει ως μία επέμβαση ή σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις ανόρθωσης του προσώπου (facelift, βλεφαροπλαστική). Μέσα από μικρές τομές (περίπου 1εκ.) στο τριχωτό της κεφαλής, βρίσκουμε το εν τω βάθει στρώμα της περιτονίας, το οποίο αναρτάται και στερεώνεται στο ύψος της τομής μας, δίνοντας το εύρος της ανόρθωσης που επιθυμούμε στο μέτωπο και τα φρύδια.

Πολλές φορές, μπορεί να αφαιρέσουμε και ένα μικρό μέρος του μετωπιαίου μυός, αν υπάρχει μεγάλη χαλάρωση.

 

Ανοικτή μέθοδος Brow lift

Η ανοικτή μέθοδος brow lift, έχει τους ίδιους στόχους με την ενδοσκοπική μέθοδο. Τα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές είναι μάλλον πιο μόνιμα και προβλέψιμα, αν και το μέγεθος της τομής αποτελεί ένα μεγάλο μειονέκτημα. Ασθενείς με φαλάκρα ή αραιά μαλλιά θα έχουν εμφανή τομή και συνήθως προτιμούν την ενδοσκοπική μέθοδο.

Οι τομές κλείνονται με λεπτά ράμματα, τα οποία θα αφαιρεθούν σε περίπου 7 ημέρες. Παροχετεύσεις δε χρησιμοποιούνται εκτός και αν έχουν γίνει συνδυαστικές επεμβάσεις όπως facelift και brow lift.

 

Μετεγχειρητικά

Άμεσα μετεγχειρητικά, θα έχετε μερικά λεπτά ράμματα που θα αφαιρεθούν σε 7 ημέρες. Οι τομές που θα μείνουν, βρίσκονται τοποθετημένες στο τριχωτό της κεφαλής με τρόπο ώστε να μην είναι εμφανείς κατά το δυνατόν. Οι εκχυμώσεις και το οίδημα υποχωρούν σε 7-14 ημέρες. Σε αυτό θα βοηθήσουν και ψυχρά επιθέματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους την ίδια μέρα. Ο κος Καρμίρης θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να φροντίζετε τις τομές άμεσα μετεγχειρητικά, τί φάρμακα να παίρνετε και το πότε θα σας ξαναδεί.

 

Κίνδυνοι επέμβασης brow lift και πληροφορίες για την ασφάλεια

Γενικά, η επέμβαση ανόρθωσης του μετώπου και των φρυδιών (brow lift) είναι μία ασφαλής επέμβαση που γίνεται με μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, όπως κάθε επέμβαση, έχει κάποιους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές που η κάθε ασθενής οφείλει να έχει ενημερωθεί και να έχει κατανοήσει πλήρως πριν μπει στο χειρουργείο.

Οι σημαντικότερες πιθανές επιπλοκές είναι:

 • Δημιουργία Αιμορραγίας, αιματώματος ή μελανιών
 • Μόλυνση τραύματος/ λοίμωξη
 • Κακή επούλωση των τομών
 • Υπαισθησία στην περιοχή του μετώπου και του τριχωτού της κεφαλής που μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες
 • Σχετική ασυμμετρία αποτελέσματος
 • Ανάγκη για επανεπέμβαση
 • Γενικοί κίνδυνοι από την αναισθησία

Ο κος Καρμίρης θα σας εξηγήσει αναλυτικά την όλη διαδικασία και θα απαντήσει σε όλες τις τυχόν απορίες σας σχετικά με την επέμβαση.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε