Επέμβαση μετά απο
μεγάλη απώλεια βάρους

Τί σημαίνουν και ποιοι είναι υποψήφιοι για επεμβάσεις μετά από μεγάλη απώλεια βάρους;

Η παχυσαρκία είναι μια σύνθετη νόσος στην εκδήλωση της οποίας συμβάλλουν το περιβάλλον, ψυχολογικοί παράγοντες αλλά και η κληρονομικότητα. Εκτός από αισθητικό πρόβλημα, η παχυσαρκία είναι και σοβαρός προδιαθεσικός παράγοντας εμφάνισης ασθενειών όπως είναι οι καρδιοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι εξαιρετικά σημαντική για την ποιότητα ζωής του κάθε ασθενούς και η αντιμετώπισή της γίνεται με συνδυασμό ενεργειών που είναι:

 • Η διάθεση του ασθενούς
 • Η αλλαγή του μεταβολισμού (Συνδυασμός δίαιτας και αλλαγής διατροφικών συνηθειών)
 • Η γυμναστική
 • Η Βαριατρική χειρουργική. Οι βαριατρικές επεμβάσεις προκαλούν μαζική απώλεια βάρους γιατί αλλάζουν το πεπτικό σύστημα και ουσιαστικά, τη μεταβολική ισορροπία του οργανισμού.

Ο ρόλος της Πλαστικής Χειρουργικής ξεκινάει μετά τη σταθεροποίηση του βάρους του ασθενούς.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι συγκεκριμένες επεμβάσεις δεν είναι μέθοδοι αδυνατίσματος αλλά το τελικό στάδιο αναδιαμόρφωσης και βελτιστοποίησης του σώματος.

Άρα, καλό είναι να έχει ο ασθενής σταθερό βάρος ή πιο σωστά, σταθερό Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI, Body Mass Index) πριν σκεφτεί να απευθυνθεί στον Πλαστικό Χειρουργό. Ενδεικτικά, το BMI θα πρέπει να είναι μικρότερο από 30.

Η μαζική απώλεια βάρους έχει πολλαπλά οφέλη. Πολλές φορές όμως, το δέρμα και οι ιστοί δεν έχουν την ελαστικότητα να επανέλθουν σε ένα σημαντικά μειωμένο μέγεθος σώματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλης περίσσειας δέρματος, που παραμένει χαλαρό με ταυτόχρονη εμφάνιση ραγάδων.

Η χειρουργική αναδιαμόρφωση του σώματος (Surgical Body Contouring) μετά από μεγάλη απώλεια βάρους περιλαμβάνει την αφαίρεση του περιττού λίπους αλλά και (κυρίως) της χαλάρωσης του δέρματος, βελτιώνοντας παράλληλα το σχήμα των υποκείμενων ιστών στήριξης. Το αποτέλεσμα είναι μια πιο φυσιολογική εμφάνιση με ομαλότερο, πιο νεανικό περίγραμμα σώματος.

Κατά την επίσκεψη στο Ιατρείο:

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ιατρείο, θα συζητήσετε:

 • Τί ακριβώς σας απασχολεί στην εμφάνισή σας μετά τη μαζική απώλεια βάρους, αν είστε υποψήφιες για αυτού του είδους τις επεμβάσεις και τον ασφαλέστερο τρόπο για εσάς.
 • Το ιατρικό ιστορικό σας, αν παίρνετε φάρμακα, βιταμίνες ή φυτικά συμπληρώματα, αλλεργίες και προηγούμενες επεμβάσεις που έχετε κάνει
 • Αν και πόσο καπνίζετε.

Στη συνέχεια, ο κος Καρμίρης:

 • Θα αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σας και οποιοδήποτε παράγοντα κινδύνου
 • Θα σας εξετάσει και θα λάβει λεπτομερείς μετρήσεις από το σώμα σαςτην περίσσεια, την χαλάρωση αλλά και την ποιότητα του δέρματος
 • Θα τραβήξει προεγχειρητικές φωτογραφίες
 • Θα συζητήσετε τις πιθανές εγχειρητικές επιλογές ανάλογα με την περίπτωσή σας
 • Θα συζητήστε τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τυχόν κινδύνους ή δυνητικές επιπλοκές όπως περιγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία
 • Θα συζητήσετε για τη χρήση της αναισθησίας.

Προεγχειρητικά:

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, καρδιογράφημα αλλά και εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Επίσης, θα χρειαστεί να σταματήσετε το κάπνισμα προεγχειρητικά και άμεσα μετεγχειρητικά όπως και να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, δεδομένου ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Οι επεμβάσεις που μπορείτε να κάνετε είτε μεμονωμένες είτε σε συνδυασμό, είναι:

Συνήθως, πραγματοποιούμε έως δύο επεμβάσεις σε κάθε χειρουργείο, ανάλογα με το πρόβλημα και την επιθυμία του ασθενούς, κυρίως γιατί όσο αυξάνουμε το χειρουργικό χρόνο και τα μέρη του σώματος που χειρουργούμε, αυξάνουμε τόσο τον μετεγχειρητικό πόνο του ασθενούς όσο και τις πιθανότητες επιπλοκών μετεγχειρητικά.

Ο κος Καρμίρης, θα σας αναλύσει διεξοδικά τις χειρουργικές επιλογές που έχετε, θα ακούσει τις προτεραιότητές σας ως ασθενείς για βελτίωση της εμφάνισής σας και θα σας προτείνει λύσεις με γνώμονα πάντα την ασφάλειά σας και ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Μετεγχειρητικά:

Άμεσα μετεγχειρητικά, θα έχετε γάζες ή επιδέσμους στις τομές που θα μειώνονται σταδιακά. Εάν χρησιμοποιηθούν παροχετεύσεις, αυτές θα αφαιρεθούν σε μερικές μέρες. Θα χρειαστεί να φοράτε έναν ειδικό ελαστικό επίδεσμο κατά τη διάρκεια της επούλωσης για να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς επιστρέφουν σπίτι τους το ίδιο βράδυ ή το αργότερο την επόμενη μέρα. Ο κος Καρμίρης θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να φροντίζετε τις τομές σας άμεσα μετεγχειρητικά, τί φάρμακα να παίρνετε και το πότε θα σας ξαναδεί.

Κίνδυνοι επεμβάσεων μετά από μεγάλη απώλεια βάρους και πληροφορίες για την ασφάλεια:

Γενικά, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές από τις πιο πάνω επεμβάσεις, αναφέρονται στην κάθε επέμβαση ξεχωριστά. Ωστόσο, συνδυαστικές επεμβάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η καθυστερημένη επούλωση αλλά και γενικών επιπλοκών όπως η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και η πνευμονική εμβολή. Γι’αυτό το λόγο, πρέπει να αναλύετε και να συναποφασίζετε με τον Πλαστικό Χειρουργό σας τον αριθμό και τη σειρά των επεμβάσεων στις οποίες θα υποβληθείτε, με γνώμονα την ασφάλεια της υγείας σας.

Ο κος Καρμίρης θα σας εξηγήσει αναλυτικά την όλη διαδικασία και θα απαντήσει σε όλες τις τυχόν απορίες σας σχετικά με την επέμβαση.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε