Bοτουλινική τοξίνη τύπου Α

Δείτε τι λέει ο γιατρός για τη Bοτουλινική τοξίνη τύπου Α

Τι είναι το μπότοξ;

Το μπότοξ χρησιμοποιείται ευρέως από την ιατρική κοινότητα εδώ και χρόνια, για τη θεραπεία των ρυτίδων του προσώπου. Ουσιαστικά, αποτελεί την  εμπορική ονομασία μιας τοξίνης που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum, η οποία ονομάζεται «βοτουλινική τοξίνη τύπου Α».

Υπάρχουν και άλλες μάρκες που έχουν πάρει έγκριση από τον FDA, όπως η Dysport και η Xeomin, αλλά το περίφημο Botox είναι ο όρος που ακούτε πιο συχνά, επειδή ήταν η πρώτη ενέσιμη τοξίνη αλλαντίασης.

Πώς χρησιμοποιείται το μπότοξ;

 

Ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο οι ιατροί χρησιμοποιούν το μπότοξ, είναι για να μειώσουν την εμφάνιση των ρυτίδων του προσώπου. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων καταστάσεων, όπως:

 • Υπεριδρωσία
 • Αυχενική δυστονία, μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί σοβαρούς μυϊκούς σπασμούς στον αυχένα και τον ώμο
 • Βλεφαρόσπασμος
 • Στραβισμός
 • Χρόνια ημικρανία
 • Υπερδραστήρια κύστη

Τί είναι η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α;

Η «βοτουλινική τοξίνη τύπου Α» είναι το φάρμακο που έχει απασχολήσει, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο, τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο για τα αισθητικά του αποτελέσματα, ειδικότερα στην περιοχή του προσώπου.

Πρόκειται για μία μικροβιακή εξωτοξίνη που παράγεται από το Clostridium botulinum, με το όνομα βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλιώς αλλαντοτοξίνης.

Ποιες είναι οι ενδείξεις της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α;

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, χρησιμοποιείται για πάνω από 30 χρόνια σε θεραπείες ατόμων που πάσχουν από ακούσιες μυϊκές διαταραχές, αυχενική δυσκαμψία, στραβισμό, βλεφαρόσπασμο και ημιπροσωπικό σπασμό (hemifacial spasm).

Τα τελευταία 20 χρόνια ωστόσο, χρησιμοποιείται για τη μη χειρουργική αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου και η ευρύτατη διάδοσή της έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που δίνει θεαματικά αποτελέσματα άμεσα. Συγκεκριμένα, η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α μπορεί να διορθώσει:

 • Τις ρυτίδες του μετώπου
 • Το μεσόφρυο
 • Τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας)
 • Την ανόρθωση της γωνίας των βλεφάρων
 • Τις ρυτίδες της μύτης (bunny lines)
 • Το οβάλ του προσώπου
 • Τις ρυτίδες του λαιμού
 • Το μπούστο

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α χρησιμοποιείται επίσης με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας, κυρίως στις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνω βοτουλινική τοξίνη τύπου Α;

Η ανάγκη εφαρμογής βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α σχετίζεται περισσότερο με τη δραστηριότητα των μυών παρά με την ηλικία. Ωστόσο, όσο πιο νέο είναι το άτομο, τόσο πιο θεαματικά και συνάμα φυσικά είναι τα αποτελέσματα.

Υπάρχουν εκφραστικά άτομα, με ισχυρούς μυς που χρειάζονται βοτουλινική τοξίνη τύπου Α από την ηλικία των 18-20 ετών και πρόσωπα χωρίς έντονη δραστηριότητα των μυών, που μπορεί να μην εμφανίσουν ρυτίδες έκφρασης μέχρι την ηλικία των 30-35 ετών.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας δρα προληπτικά στην εμφάνιση των ρυτίδων. Στις μέρες μας όλο και συχνότερα εφαρμόζεται η χρήση μικρών δόσεων βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α σε νεαρές ηλικίες που είτε έχουν κληρονομική προδιάθεση, είτε έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ρυτίδες λόγω υπερτονικών μυών. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή και ως “baby”.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Πόσο διαρκεί και κάθε πότε μπορώ να κάνω βοτουλινική τοξίνη τύπου Α;

 

Η μέση διάρκεια της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α είναι περίπου 4-6 μήνες. Μετά τον τρίτο μήνα, μία μικρή κινητικότητα της περιοχής μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται.

Καθώς η μυϊκή δράση επιστρέφει αργά, οι γραμμές και οι ρυτίδες αρχίζουν να επανεμφανίζονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν ξανά. Οι γραμμές και οι ρυτίδες εμφανίζονται συχνά λιγότερο σοβαρές με την πάροδο του χρόνου, συνεπώς η εφαρμογή του έχει εκτός των άλλων και προληπτική δράση.

Στις πρώτες εφαρμογές, η διάρκεια μπορεί να είναι ελαφρώς μικρότερη, ενώ αν γίνεται τακτικά, μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος που μπορεί να φτάσει και τους 7 μήνες.

Περιορισμός στον αριθμό των θεραπειών δεν υπάρχει, αλλά συνήθως χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας περίπου 2-3 φορές το χρόνο.

Η επιλογή ενός εξειδικευμένου Πλαστικού Χειρουργού ή Δερματολόγου είναι κρίσιμης σημασίας για ένα σωστό αποτέλεσμα και την αποφυγή επιπλοκών.

Ποια είναι η διαδικασία και τί πρέπει να γνωρίζω;

Η θεραπεία περιλαμβάνει εγχύσεις του φαρμάκου ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή και μετά από συζήτηση σχετικά με το αποτέλεσμα που θέλει να έχει. Με δεδομένο ότι η αλλαντική τοξίνη μειώνει τις συσπάσεις των μυών που κινούν το δέρμα, η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α πρέπει να εγχέεται στη σωστή ανατομική περιοχή και με σωστές δόσεις προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η δράση του φαρμάκου αρχίζει να φαίνεται στις 2-5 μέρες, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ορατό στις 10-14 μέρες.

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Α είναι ίσως η καλύτερη μη χειρουργική θεραπεία προσώπου, με αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα, δίνοντας ένα πρόσωπο ξεκούραστο, ανανεωμένο και λείο.

Παρόλα αυτά, η εφαρμογή του από ιατρούς μη εξειδικευμένους στην ανατομία της περιοχής ή ακόμα χειρότερα από μη ιατρικό προσωπικό, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως είναι το παγωμένο βλέμμα, η ασυμμετρία και η βλεφαρόπτωση.

Ποιες είναι οι ενδεχόμενες επιπλοκές ή παρενέργειες του μπότοξ;

Ενδέχεται να έχετε κάποιες προσωρινές παρενέργειες μετά από ένεση Botox. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μώλωπες. Αυτή είναι η πιο κοινή, αν και όχι ιδιαίτερα συχνή, ανεπιθύμητη ενέργεια που θα υποχωρήσει σύντομα.
 • Πονοκέφαλος. Συνήθως, εμφανίζεται τις πρώτες 24 έως 48 ώρες.
 • Ήπιος πόνος ή πρήξιμο γύρω από το σημείο της ένεσης
 • Ξηρότητα στα μάτια ή δακρύρροια
 • Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη ή γενικά αδιαθεσία

Βλεφαρόπτωση. Είναι πολύ σπάνια όταν γίνεται από εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό ή Δερματολόγο αλλά είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή. Ευτυχώς, είναι αναστρέψιμη όταν περάσει η δράση του φαρμάκου.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν μπότοξ;

Γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης, θηλάζουν ή άτομα που έχουν νευρολογική ασθένεια δεν πρέπει να χρησιμοποιούν μπότοξ. Επειδή η ενέσιμη αυτή θεραπεία δε λειτουργεί για όλες τις ρυτίδες, συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό Πλαστικό Χειρουργό ή Δερματολόγο. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν πρέπει να κάνετε χρήση του μπότοξ, στην περίπτωση που είστε αλλεργικοί στην πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενέσιμη θεραπεία μπότοξ, τα αποτελέσματά της και το κόστος, κλείστε σήμερα το ραντεβού σας με τον Πλαστικό Χειρουργό, Νικόλαο Καρμίρη και ενημερωθείτε υπεύθυνα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε