Αποκατάσταση Κάτω Άκρων
Κολοβωμάτων

Το κάτω άκρο αποτελούμενο από το γλουτό, το μηρό, την κνήμη και το άκρο πόδι, είναι δυνατόν να υποστεί βλάβες μετά από τραυματισμό ή εγκαύματα. Επίσης, ενδέχεται να αναπτυχθούν όγκοι (καλοήθεις ή κακοήθεις) στην περιοχή που να απαιτούν χειρουργική αφαίρεση και αποκατάσταση του ελλείμματος. Επιπρόσθετα, χρόνιες νόσοι όπως ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επιπλακούν με έλκη και νεκρώσεις, απαιτώντας έτσι τη συμβολή ενός εξειδικευμένου Επανορθωτικού Πλαστικού Χειρουργού. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχάσουμε να αναφερθούμε στα έλκη από κατάκλιση που μπορεί να δημιουργηθούν στο κάτω άκρο, με προσφιλέστερες περιοχές το ισχίο και την πτέρνα.

Ανεξάρτητα με την αιτία δημιουργίας του ελλείμματος στο κάτω άκρο, η Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική, καλείται να προσφέρει λύση με την κάλυψη των ελλειμμάτων αυτών. Σε αρκετές περιπτώσεις η λύση είναι εφικτή με κλασικές μεθόδους της Πλαστικής Χειρουργικής, σε σύνθετες όμως περιπτώσεις όπως σε εκείνες που υπάρχει αποκάλυψη οστού, νεύρου, αγγείων ή τενόντων εφαρμόζονται τεχνικές μεταμόσχευσης τμημάτων από γειτονικές ή απομακρυσμένες περιοχές του ίδιου του ανθρώπινου σώματος. Για τις τεχνικές αυτές, απαραίτητη είναι η χρήση μεγεθυντικών φακών ή και ηλεκτρονικού μικροσκοπίου όπου αυτό είναι απαραίτητο για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που η διάσωση του κάτω άκρου είναι ανέφικτη και απαιτείται ακρωτηριασμός, η προσπάθεια διάσωσης της άρθρωσης του γόνατος είναι μεγάλης σημασίας, ώστε ο ασθενής να μπορεί με τεχνητή πρόθεση και να βαδίζει κανονικά. Τα κάτω άκρα στηρίζουν το βάρος του ανθρώπινου σώματος και είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία της βάδισης. Η αποκατάστασή τους, λοιπόν, σε περίπτωση βλάβης, είναι σημαντική για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής.

Ο κος Καρμίρης, θα σας αναλύσει διεξοδικά όλες τις πιθανές επιλογές σας, θα λύσει τις απορίες και θα σας προτείνει την ιδανικότερη λύση για ένα άρτιο και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Κατά την επίσκεψη στο Ιατρείο:

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ιατρείο, θα συζητήσετε:

  • Ποιό είναι ακριβώς το λειτουργικό σας πρόβλημα και ποιά είναι η ενδεικνευόμενη θεραπεία για εσάς.
  • Το ιατρικό ιστορικό σας, αν παίρνετε φάρμακα, βιταμίνες ή φυτικά συμπληρώματα, αλλεργίες και προηγούμενες επεμβάσεις που έχετε κάνει
  • Συνυπάρχουσες παθήσεις που σχετίζονται με πρόβλημά σας.
  • Αν και πόσο καπνίζετε.

Στη συνέχεια, ο κος Καρμίρης:

  • Θα αξιολογήσει τη γενική κατάσταση της υγείας σας και οποιοδήποτε παράγοντα κινδύνου
  • Θα τραβήξει προεγχειρητικές φωτογραφίες
  • Θα συζητήσετε τις πιθανές εγχειρητικές επιλογές ανάλογα με την περίπτωσή σας
  • Θα συζητήστε τα πιθανά αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και τυχόν κινδύνους ή δυνητικές επιπλοκές όπως περιγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία

Θα συζητήσετε για τη χρήση της αναισθησίας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε

Προεγχειρητικά:

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, καρδιογράφημα αλλά και εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με την περίπτωση.

Επίσης, θα χρειαστεί να σταματήσετε το κάπνισμα προεγχειρητικά και άμεσα μετεγχειρητικά όπως και να αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, δεδομένου ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Η Επέμβαση:

Το είδος της πάθησης είναι αυτό που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το είδος της χειρουργικής επέμβασης αλλά και το τί μέθοδος αναισθησίας θα ακολουθηθεί. Μικρά ελλείμματα είναι δυνατόν να αποκατασταθούν με απλές χειρουργικές τεχνικές και χρήση υγιών τμημάτων γειτονικά της βλάβης. Σύνθετες όμως ή εκτεταμένες βλάβες του κάτω άκρου απαιτούν αρκετές φορές τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών που μπορεί να εφαρμόσει ο ειδικός Επανορθωτικός Πλαστικός Χειρουργός. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την εφαρμογή ειδικών μεθόδων συρραφής σε περιπτώσεις διατομής τενόντων, αγγείων και νευρών αλλά και μεταφορά τμημάτων από άλλα σημεία του σώματος, ανάλογα με την περίπτωση, όπως για παράδειγμα η μεταφορά τμήματος του μηρού για την κάλυψη οστού της κνήμης σε περίπτωση ακρωτηριαστικού κολοβώματος στο οποίο δεν υπήρχε επαρκής κάλυψη με μαλακούς ιστούς. Ο χρόνος των επεμβάσεων και η παραμονή του ασθενούς στην κλινική ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση.

Μετεγχειρητικά

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να επιστρέψει στην οικία του αυθημερόν, σε σύνθετες όμως καταστάσεις η παραμονή στην κλινική παρατείνεται. Ανάλογα με το είδος της πάθησης και την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε χορηγούνται παυσίπονα και αντιβιοτικά κατά περίπτωση. Στις περιπτώσεις εκείνες που χρησιμοποιούνται εξωτερικά ράμματα εκτός από τα εσωτερικά απορροφήσιμα, αυτά αφαιρούνται σε περίπου 10 με 15 ημέρες. Ο κος Καρμίρης θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της μετεγχειρητικής σας πορείας και θα σας καθοδηγεί σταδιακά στα επόμενα βήματα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Μιλήστε με τον ιατρό.

Θέλετε πληροφορίες;

 

Καλέστε